Keskustalle kaksi lisäpäivää saamelaiskäräjälakikiistassa – Henriksson: “Surullista”

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) piti esitellä torstaina iltapäivällä virallisesti hallituksessa sisäisen ilmiriidan aiheuttanut esitys saamelaiskäräjälain uudistamiseksi.

Kiista roihahti torstaina ilmiliekkeihin, kun keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko syytti Twitterissä pääministerin, SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin rikkovan vakiintuneita pelisääntöjä viemällä saamelaiskäräjälain eduskunnan käsiteltäväksi, vaikka siitä ei ole hallituksen sisäistä yksimielisyyttä.

Marin puolestaan totesi myöhemmin olevansa “hyvin yllättynyt” Saarikon tviitistä ja toivoi Saarikolta selitystä.

Oikeusministeri Henrikssonin torstainen tiedotustilaisuus jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hetkeä aikaisemmin valtioneuvoston istunnossa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) oli pyytänyt lisäaikaa tutustua lakiesityksen sisältöön.

Lakiesitys ei siis etene torstaina eduskuntaan.

Kurvinen ja muut ministerit, eli lähinnä keskustalaiset, saivat Henrikssonin mukaan kaksi päivää lisäaikaa.

– Tylsää ja surullista, Henriksson kommentoi tilannetta tynkätiedotustilaisuudessaan.

Hän ei kysyttäessä kuitenkaan lähtenyt syyttämään tilanteesta suoraan keskustaa.

– Tämä on tietysti hankala lakikokonaisuus ja sen takia tämä on vienyt aikaa. Ja sen takia itse esityksestä on hallituksen sisällä erilaisia käsityksiä.

Henrikssonin mukaan Suomen ja erityisesti saamelaisten kannalta olisi hyödyksi päästä asiassa nopeasti eteenpäin.

Hallituksella on kiire saada lakiesitys eteenpäin eduskunnassa, jotta se ehdittäisiin hyväksyä vielä tällä vaalikaudella.

Lakia on yritetty uudistaa jo kolmen vaalikauden aikana.

Lain tarkoituksena on muun muassa vahvistaa saamelaisten itsemääräämisoikeutta sekä antaa mahdollisuuden itse määritellä ketkä ovat saamelaisia ja ketkä voivat äänestää saamelaiskäräjävaaleissa.

Toimitus

Toimitus