Keskustan varapuheenjohtaja: Olemme energiakriisissä, jakeluvelvoitetta ei voi kiristää

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen vahvistaa, että keskusta ei hyväksy polttonesteiden jakeluvelvoitteen kiristystä. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka on huomauttanut, että jakeluvelvoitteen kiristäminen on perusteltua, mikäli hallitus aikoo pitää kiinni hiilineutraliteettitavoitteestaan.

Jakeluvelvoitteen kiristäminen tarkoittaa sitä, että polttonesteisiin pitäisi määrätä lisää biokomponentteja, jotka vähentävät päästöjä. Jakeluvelvoitteen kiristäminen nostaisi polttonesteen hintaa.

– Ei ole varaa siihen, että polttoaineen hinta nousisi jakeluvelvoitteen myötä, Honkonen sanoo AlfaTV Uutisille.

Samansisältöisen viestin antoi ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, entinen pääministeri Juha Sipilä Ilta-Sanomille tänään keskiviikona.

– Suomi ja Eurooppa elää energiakriisissä, energian hinta on noussut voimakkaasti, Honkonen huomauttaa.

Hallituksessa keskusta saa vääntää omaa kantaansa tiukasti, sillä etenkin vihreät haluavat hallituksen tekevän kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.

– Oleellista on, että suomalaisten liikkumisen kustannukset eivät enää kasva. Poliittisin päätöksin ei pidä korottaa polttonesteiden hintaa. Markkinoillehan emme mahda mitään, Honkonen sanoo yksiselitteisesti.

Honkosen mukaan hallituksen pitäisi päin vastoin lieventää kansalaisten maksutaakkaa. Hän kannattaa erillistä ammatidieselin käyttöönottoa, mutta myös kaikkien työssäkäyvien liikkumisen helpottamista.

– Esimerkiksi työmatkavähennyksen korottaminen olisi yksi vaihtoehto. Se auttaisi välttämättömän työmatkaliikenteen hintapainetta, Honkonen sanoo.

Toimitus

Toimitus