Kierrätetty muoti kiinnostaa nyt asiakkaita kaikissa yhteiskuntaluokissa – “asiakasmäärät lisääntyneet”

Vaikka käytettyjen tuotteiden kauppa käy kiihkeänä verkossa, Suomeen nousee yhä uusia kierrätettyjen tavaroiden ja muodin myymälöitä ja keskittymiä. Fida secondhand -ketju on kierrätyksen ja eettisen kuluttamisen pioneeri. Fidan 21 myymälässä työskentelee yli sata henkilöä.

Nuoret muutoksen tekijöinä

Fidan myymälöiden kehityspäällikkö Tiina Haimila on työkennellyt 32 vuotta Fidalla. Haimila painottaa, että kierrätetystä muodista on tullut trendikästä ja se näkyy eniten juuri asiakasmäärissä.

-Tämä on ollut ihana aitiopaikka seurata muutosta. Ennen täällä kävivät vähävaraiset ja nyt myymälöissä käydään kaikista yhteiskuntaluokista, mikä tietysti lisää asiakasmäärää, Haimila kuvaa.

Haimila iloitsee erityisesti siitä, että nuoret ovat ymmärtäneet kierrättämisen ekologisen merkityksen ilmastonmuutoksen kautta, ja he ovat alkaneet myös käyttää kierrätettyjä tuotteita.

-Meillä on tulevaisuus tässä maassa. Ei tuhlata luonnonvaroja, vaan käytetään uudelleen niitä tuotteita, jotka ovat uudelleenkäyttökelpoisia, Haimila sanoo.

Kauppakeskus Redissä secondhand -keskittymä

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevassa Kauppakeskus Redissä on rinnakkain monta second hand -myymälää.

-Kyseessä on pilottihanke, jossa uudelleenkäyttötoimijat tulevat yhden ja saman katon alle. Mikä on todella hienoa. Tämä on myös asiakasystävällistä, Haimila summaa.

Hankkeen on tarkoitus Hamilan mukaan myös laajentua niin, että jatkossa tulisivat mukaan myös ne, jotka tuunaavat ja korjaavat tuotteita, jolloin tuotteiden elinkaari pitenee entisestään.

Vaatekeräyksestä myymäläketjuksi

Haimila kertoo, että ensimmäinen Fidan myymälä (tuolloin LKA) perustettiin 1979 Sörnäisiin ja pian toinen Espooseen. Hyväntekeväisyysjärjestö tarvitsi lisää omarahoitusosuutta toiminalleen ja sitä varten käynnistettiin vaatekeräys.

– Toteutettiin ”Yhdelle vähemmistä” -keräys ja kerättiin ympäri Suomen vaatteita. Ja niitähän sitten tuli, 5,5 miljoonaa kiloa, monta junalastillista saapui Vihdin Selkiin, Haimila kertoo.

Keräys tuotti innostusta seurakunnissa ympäri Suomen, syntyi halu perustaa lisää hyväntekeväisyysmyymälöitä ja niitä syntyikin heti 18 parissa vuodessa ja huippuvuonna 1987 niitä oli jo peräti 47.

-Siitä se räjähdysmäisesti levisi, ja on ollut menestystarina siitä asti, olemme 43 vuotta tehneet tätä työtä, Haimila sanoo.

Taulun myyntivoitolla asiakas osti auton

Joulusiivouksen lähestyvät ja moni haluaa putsata kotiaan itselle turhista tavaroista. Haimila korostaa, että Fidan myymälät vastaanottavat periaatteessa ihan kaikkea mikä on käyttökelpoista, uudelleenkäytettävää ja ehjää tavaraa.

-Kirjat, vaatteet, astiat huonekalut, levyt, kamerat… Kaikenlaista sellaista, mitä henkilöt itse eivät enää tarvitse, me otamme ne vastaan, myymme niitä ja tällä voitolla tehdään hyväntekeväisyyttä, Haimila toteaa.

Mutta mikä on hurjin tarina löydöstä, jonka joku on Fidan myymästä tehnyt? Haimila kertoo tapauksesta oman uransa alkuaikoina, käytetyistä tuotteista ei ollut niin paljon vielä tarjolla tietoa kuin esimerkiksi verkossa.

Haimila myi myymälässä miehelle taulun 125 markalla. Tämä tuli aikojen päästä Haimilalle kertomaan, että taulun arvo oli niinkin paljon, että mies sai ostettua itselleen pienen henkilö auton. Nykyään Fidan myymälöitä auttavat asiantuntijat ja myös verkosta löytyy runsaasti tietoa, joten kyseistä virhettä tuskin voisi tapahtua.

Toimitus

Toimitus