Kiina ei ole täyttänyt lupaustaan Trumpille, Bidenin hallinto vaatii toimia

Yhdysvaltain hallinnon viranomaiset vaativat Kiinalta selkeitä toimia, jotta se pysyy entisen presidentti Donald Trumpin kanssa tehdyssä kauppasopimuksessa. Sopimuksessa Kiina sitoutuu ostamaan yhdysvaltalaisia tuotteita ja palveluita 200 miljardilla dollarilla vuosina 2020 ja 2021. Sopimuksen tätä osaa kutsutaan nimellä ”Phase 1”.

Viranomaiset sanovat, että Yhdysvallat on menettämässä kärsivällisyytensä Kiinan kanssa, joka ei ole osoittanut mitään todellisia merkkejä viime kuukausina siitä, että se täyttäisi velvoitteensa. Sopimus meni umpeen vuoden 2021 lopussa, Reuters kirjoittaa.

Marraskuun loppuun mennessä Kiina oli toteuttanut vain noin 60 prosenttia sovitusta tavoitteestaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut, ettei kauppasopimuksesta ole korjaamaan Kiinan valtiojohtoisen talouden varsinaisia ongelmia. Silti Yhdysvallat vaatii, että sopimusta kunnioitetaan.

-Olemme keskustelleet Kiinan kanssa ostositoumuksen vajeista, jotta voimme taistella yhdysvaltalaisten maanviljelijöiden ja valmistajien puolesta ja antaa Kiinalle mahdollisuus täyttää sitoumuksensa. Mutta kärsivällisyytemme on loppumassa, yksi viranomaisista sanoi.

Viranomaiset kertovat, että Kiina on keskustellut asiasta Yhdysvaltojen kanssa, mutta Yhdysvallat ei kaipaa puhetta vaan selkeitä tekoja. Keskusteluja on kuvattu hyvin vaikeiksi.

Yhdysvallat on myöntänyt, ettei kauppasopimus tarjoa paljon vaihtoehtoja sopimuksen noudattamisen varmistamiseksi.

Toimitus

Toimitus