Kiina haluaa laajentua – Filippiinit isoon sotaharjoitukseen USA:n kanssa

Filippiinit pitää laajimman yhteisen sotaharjoituksen Yhdysvaltojen kanssa seitsemään vuoteen. Sotaharjoitus on selvä muutos Filippiinien politiikassa, sillä presidentti Rodrigo Duterte pyrki lämmittämään suhteita Yhdysvaltojen sijaan Kiinaan vain muutama vuosi sitten, Reuters kirjoittaa.

Duterte valittiin Filippiinien presidentiksi vuonna 2016. Sen jälkeen hän pyrki lämmittämään suhteita Kiinaan saadakseen lainoja, apua ja investointeja. Samaan aikaan hän etäännytti maataan entisestä emämaasta Yhdysvalloista, jonka kanssa maalla on ollut läheiset välit.

Vasta viime vuonna Duterte uhkasi purkaa maiden välisen sopimuksen, jolla on määritelty Yhdysvaltojen joukkojen läsnäolo Filippiineillä.

-Lähetämme tällä selkeän viestin maailmalle, että maidemme välinen liitto on voimakkaampi kuin koskaan, Filippiinien puolustusministeri Delfin Lorenzana sanoi lausunnossa.

Tänä vuonna Balikatan-harjoituksessa (olka olkaa vasten) on lähes 9000 sotilasta ja ne kestävät kaksi viikkoa. Osallistuvia sotilaita on tänä vuonna selkeästi enemmän kuin viime vuosina.

Vaikka Yhdysvallat sanoikin, että kyse on puolustuksen parantamisesta, ei voimannäytöstä, sotaharjoitus tapahtuu aikana, jolloin Filippiinien ja Kiinan suhteet ovat jännittyneet Etelä-Kiinan meren tilanteen takia. Kiina on pyrkinyt saamaan alueen haltuunsa sen luonnonvarojen ja tärkeiden kauppareittien takia ja on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan alueella.

Etelä-Kiinan meri sijaitsee suoraan Filippiinien länsipuolella.

Toimitus

Toimitus