Kiina kasvattaa valtaansa Tyynellämerellä, Yhdysvallat huolissaan

Kiina on allekirjoittanut sopimuksen poliisiyhteistyöstä Salomonsaarten kanssa. Maiden on tarkoitus lähentää turvallisuusyhteistyötä lisää ja kattaa sopimuksilla myös sotilasyhteistyötä maiden välillä.

Reuters arvioi, että järjestely luultavasti huolestuttaa Yhdysvaltoja. Yhdysvallat kertoi avaavansa suurlähetystön Salomonsaarille sen jälkeen, kun Kiina kertoi haluavansa muodostaa sotilaallisen suhteen saarivaltioon.

Salomonsaaret hylkäsivät vuonna 2019 diplomaattisuhteet Taiwaniin, jotta se voi muodostaa suhteen Kiinaan. Tämä oli yksi syy maan pääkaupungissa Honiarassa ilmoitusta seuranneisiin mellakoihin.

Maantieteellisesti läheinen Australia on perinteisesti antanut Salomonsaarille tukea turvallisuusasioissa. Australia johti myös poliisioperaatiota Honiaran mellakoiden lopettamiseksi.

Nyt Salomonsaarten ja Kiinan välisen sopimuksen mukaan myös Kiina auttaa saaria, kun poliisitoimia tarvitaan. Salomonsaarten sisäministeriön edustaja Karen Galokale vahvisti Reutersille, että laajemmasta sopimuksesta Kiinan kanssa on keskusteltu.

– Mikä tahansa laajemman turvallisuuden järjestely olisi samanlainen kuin sopimus Australian kanssa.

Salomonsaaret kuuluu Ison-Britannian johtamaan Kansainyhteisöön ja sen johdossa on Ison-Britannian kuningatar Elisabet II.

Toimitus

Toimitus