Kiina lisää merkittävästi kivihiilen tuotantoaan

Hiilen tuotanto kasvaa Kiinassa. LEHTIKUVA / AFP Hector Retamal

Kiina on päättänyt lisätä kivihiilen tuotantoaan, uutisoi Reuters. Kiina nosti maanantaina kivihiilen tuotantomäärän vuoden korkeimmalle tasolle, yli 11,6 miljoonaan tonniin, mikä on yli 1,2 miljoonaa tonnia enemmän kuin syyskuun lopulla. Kivihiilen tuotantoa on pyritty kasvattamaan muun muassa hyväksymällä luvat uusien hiilikaivosten perustamiselle.
BBC:n mukaan Kiinaan ollaan perustamassa reilut 60 uutta hiilivoimalaa.
Kivihiili on Kiinan tärkein polttoaine energiantuotannossa. Nyt sen puute maailman toiseksi suurimmassa taloudessa on johtanut sähkön säätelyyn teollisuudessa monilla Kiinan alueilla ja hidastanut näin talouskasvua.
Kivihiilipula Kiinassa johtuu useista tekijöistä, kuten kysynnän noususta pandemian jälkeen, vähäisistä varastoista ja sään ääri-ilmiöistä kuten viimeaikaisista tulvista sekä kuljetuksiin liittyvistä häiriöistä.
Kiinan kansallinen kehitys- ja reformikomissio (NDRC) on ollut huolissaan siitä, että kylmäkausi lähestyy maassa lämmitystarpeen kasvaessa samaan aikaan, kun kivihiilen hinta jatkaa nousutrendiään. NDRC sanoi erillisessä lausunnossaan, että se varmistaa hiilikaivosten toiminnan täydellä kapasiteetilla, tavoitteena on vähintään 12 miljoonan tonnin tuotantomäärä päivässä.
Kiinan viranomaiset ovat syyttäneet pörssikeinottelua yhtenä syynä kivihiilen ja muidenkin raaka-aineiden hinnannousulle maassa.

Toimitus

Toimitus