Kiina operoi Taiwanin ympäristössä, syyttää USA:ta juonittelusta

Kiinan armeija tiedotti, että se on suorittanut ”valmiuspartiointia” Taiwanin lähellä merialueilla ja ilmatilassa. Armeijan mukaan kyse on tarpeellisesta toimesta, jolla se pyrkii vastaamaan Yhdysvaltojen ja Taiwanin “juonitteluun”, Reuters kirjoittaa.

Kiina katsoo, että demokraattisesti hallinnoitu Taiwan kuuluu Kiinalle ja on toistuvasti sanonut voivansa käyttää aseellista voimaa Taiwanin valloittamiseksi. Kiina on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan Taiwanin ympäristössä viime vuosien aikana ja pyrkinyt siten painostamaan Taiwania.

Kiina on ollut näreissään erityisesti Yhdysvaltojen tuesta Taiwanille.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden suututti Kiinan viime viikolla, kun vaikutti siltä, että Yhdysvaltojen strategisen monitulkintaisuuden politiikka Taiwanin suhteen olisi muuttunut. Biden sanoi, että jos Kiina hyökkää Taiwaniin, Yhdysvallat puolustaa maata asein.

Yhdysvaltojen viranomaiset sanoivat kuitenkin, ettei maa ole muuttanut suhtautumistaan Taiwanin tilanteeseen.

Taiwan ilmoitti, että sen hävittäjät kävivät varoittamassa jopa 30 kiinalaislentokonetta maanantaina. Yhtään laukausta ei vaihdettu.

Taiwanin hallitus sanoo, että se haluaa rauhaa, mutta on valmis puolustautumaan, jos se on tarpeen. Hallitus on korostanut, että vain Taiwanin kansalaisilla on oikeus päättää maansa tulevaisuudesta.

Toimitus

Toimitus