Kiina palasi kovan kasvun kauteen, yrittää elvyttää taloutta koronlaskuilla

Kiinan talous kasvoi 8,1 prosenttia viime vuonna, kun tavaroiden kysyntä kasvoi vuoden 2020 pandemian pahasti runteleman kauden jälkeen. Talouskasvu siis kiihtyi merkittävästi vuodesta 2020, jolloin talouskasvu oli Kiinassa maan yleiseen vauhtiin nähden hidas 2,2 prosenttia.

Viime vuoden yli kahdeksan prosentin kasvu oli ennusteiden mukainen. Se myös ylitti Pekingin hallinnon asettaman kuuden prosentin jokavuotisen tavoitteen.

Wall Street Journalin mukaan haasteet ovat kuitenkin edessäpäin. Markkina-arvioiden mukaan jatkuvan kovan kasvun tavoite edellyttää uudistuksia, joita Kiinan hallinto on aikeissa tehdä. Sen tavoitteena on nostaa syntyvyyttä, vähentää velkaantuneisuutta sekä tehdä Kiinasta yhä riippumattomampi suhteessa muuhun maailmaan.

Pitääkseen kasvun kovana, Kiinan keskuspankki on päättänyt elvyttää taloutta korkojen alennuksilla, mistä myös maanantaina saatiin vihiä. Kiinan keskuspankki alensi ohjauskorkoa viime kuussa sen jälkeen, kun maan johtajat lupasivat asettaa kasvun  etusijalle vuonna 2022.

 

Toimitus

Toimitus