Kiina rahoittaa laivastotukikohtaa Kambodžassa, USA huolissaan

Kiinan edustaja sanoi tänään keskiviikkona, että Kiinan ja Kambodžan välistä rautaista yhteistyötä vahvistetaan sotilaallisella yhteistyöllä. Kiina rahoittaa Kambodžan suurimman laivastotukikohdan perusparannusta, mikä on herättänyt huolta Yhdysvalloissa Kiinan kasvavasta vaikutusvallasta, Reuters kirjoittaa.

Kambodžan puolustusministeri Tea Banh vähätteli pelkoja siitä, että maa antaisi Kiinan rakentaa sotilastukikohdan maaperälleen. Banhin mukaan, mikä tahansa maa voi käyttää Reamin laivastotukikohtaa ja Kambodža on avoin ottamaan vastaan sotilaallista apua keneltä tahansa.

-Rautaisen yhteistyön vahvana pilarina, Kiinan ja Kambodžan välinen sotilaallinen yhteistyö on kummankin maan ja kansan perustavanlaatuinen etu, Kiinan Kambodžan suurlähettiläs Wang Wentian sanoi tukikohdan rakennustyön aloittamisseremoniassa.

Yhdysvallat on sanonut olevansa hyvin huolissaan Kiinan osallisuudesta tukikohdan rakentamisessa. Yhdysvaltojen mukaan se vaarantaa alueellista turvallisuutta.

Kambodža on vieraantunut Yhdysvalloista viime vuosina ja lähentynyt Kiinaa, joka sijoittaa Kambodžaan enemmän kuin mikään muu maa. Yhdysvallat on syyttänyt Kambodžan pääministeriä Hun Seniä opposition vainoamisesta.

Toimitus

Toimitus