Kiina suuttui jälleen USA:lle, lisää sotaharjoituksia Taiwanin ympäristössä

Kiinan armeija kertoi suorittaneensa jälleen sotaharjoituksia Taiwania ympäröivillä vesillä tänään maanantaina, Reuters kirjoittaa. Kiina protestoi yhdysvaltalaispoliitikkojen vierailua Taiwanilla.

Viisi yhdysvaltalaista poliitikkoa saapui myöhään eilen illalla Taiwaniin vierailulle. Ryhmää johtaa senaattori Ed Markey. Aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi vieraili Taiwanilla. Kiina suuttui Pelosin vierailusta ja järjesti useita päiviä kestäneen sotaharjoituksen Taiwania ympäröivillä merialueilla.

Taiwan piti sotaharjoituksia käytännössä saartona ja hyökkäyksen valmisteluna.

Yhdysvaltalaiset poliitikot tapasivat matkallaan Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin. Kiina piti tapaamista Kiinan itsemääräämisoikeuden loukkauksena, sillä se katsoo, että demokraattisesti hallittu Taiwan on sen kapinallinen maakunta.

Kiinan itäisen armeijan johto sanoi, että se järjesti tänään maanantaina sotaharjoitukset Taiwania ympäröivillä merialueilla ja ilmatilassa. Harjoitusten tarkoitus oli olla vahva pelote Yhdysvalloille ja Taiwanille.

-Kiinan kansan vapautusarmeija jatkaa harjoituksia ja valmistautumista sotaan, päättäväisesti puolustaa kansallista itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta ja päättäväisesti murskaa Taiwanin itsenäisyyden kaikki muodot, separatismin ja ulkomaisen sekaantumisen, julkilausumassa sanotaan.

Taiwanin pääministerin Su Tseng-changin mukaan Taiwan ei alistu Kiinan pelottelulle, kun heillä on ulkomaalaisia ystäviä vierailulla.

Yhdysvallat on sitoutunut Yhden Kiinan politiikkaan eli se tunnustaa virallisesti vain Kiinan, ei Taiwania. Samalla se on kuitenkin sitoutunut myös tukemaan Taiwania ja sen kykyä puolustaa itseään.

Toimitus

Toimitus