Kiina varoitti Yhdysvaltoja vakavista seurauksista

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti Xi Jinping varoittivat toisiaan Taiwanin suhteen kaksi tuntia kestäneessä puhelussa, BBC kirjoittaa.

Biden sanoi Xille, että se vastustaa kaikkia yksipuolisesti tehtyjä muutoksia Taiwanin nykyiseen statukseen. Hän korosti kuitenkin, että Yhdysvaltojen harjoittama Yhden Kiinan -politiikka ei ole muuttunut. Yhdysvallat siis tunnustaa edelleen vain yhden Kiinan eikä virallisesti tunnusta Taiwanin itsenäisyyttä.

Xi puolestaan vaati Bidenia noudattamaan Yhden Kiinan -politiikkaa ja varoitti, että se, joka leikkii tulella, polttaa itsensä.

Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset jännitteet kasvoivat, kun Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin kerrottiin matkustavat vierailulle Taiwaniin.

Kiina varoitti vakavista seurauksista, jos Pelosin vierailu toteutuu. Kiina katsoo, että siinä tapauksessa sen itsemääräämisoikeutta on loukattu.

Biden sanoi viime viikolla toimittajille, ettei Yhdysvaltain armeija pidä Pelosin vierailua hyvänä ideana, mutta Kiinan suhtautuminen ei selvästi auta asiaa ja on tarpeetonta.

Presidentit keskustelivat myös mahdollisesta tapaamisesta kasvokkain.

Analyytikot ovat arvioineet, että molemmat presidentit haluavat välttää avointa konfliktia.

Toimitus

Toimitus