Kiinan kommunistipuolueen eliitti kokoontuu: Suuria linjauksia odotetaan

LEHTIKUVA / AFP Greg Baker

Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean yleiskokous on kokoontunut luomaan päätöslauselman, kirjoittaa The Guardian. Tämä on vasta kolmas kerta kommunistisen puolueen satavuotisessa historiassa.

Keskuskomitean odotetaan saavan aikaan päätöslauselman puolueen historiasta. Analyytikot katsovat, että päätöslauselma muokkaa Kiinan sisäpolitiikkaa ja yhteiskuntaa useiksi vuosikymmeniksi.

Aikaisemmin vastaavia päätöslauselmia on tehty vuonna 1945, jolloin Mao Zedong sementoi itsensä puolueen ainoaksi johtajaksi ja vuonna 1981, jolloin keskuskomitea tuomitsi Maon hallinnon virheet. Tämänkertainen päätöslauselma asettunee johonkin edellisten päätöslauselmien välimaastoon. Sen odotetaan käsittelevän paitsi puolueen historiaa, myös presidentti Xi Jinpingin tulevaisuutta.

Päätöslauselma määrittää kuinka Kiinan historiaa opetetaan ja kuvataan jatkossa ja millä tavalla Xin valta ja politiikka katsotaan menestyksiksi. Ajankohtaa pidetään Xille kriittisenä hänen jatkonsa kannalta. Hän pyrkii luomaan itsestään kuvaa yhtenä kommunistisen Kiinan suurimmista johtajista Mao Zedongin ja Deng Xiaopingin rinnalle.

XIn odotetaan pyrkivän kolmannelle kaudelle ensi vuonna.

Lännessä on pohdittu, minkälainen suurvalta Kiinasta kasvaa. Kesällä Xi sanoi, että kommunistinen puolue on onnistunut rakentamaan maasta suhteellisen hyvinvoivan sen kaikille kansalaisille eikä äärimmäistä köyhyyttä enää ole. Hän vannoi myös, että Taiwanin yhdistyminen Kiinaan on väistämätön ja tärkeä osa Kiinan muutosta.

Xin aikakaudella Kiinassa on taisteltu korruptiota vastaan, annettu kurinpalautusta vähemmistöille ja harjoitettu ulkopolitiikkaa, joka pyrkii Kiinan vallan laajentamiseen.

-Pelkään, että ylitulkitsemme Xi Jinpingin toimintaa ja kävelemme suoraan Kiinan propagandakoneiston ansaan. Jos käytämme vuoden 1981 päätöslausemaa vertailukohtana, silloinen päätöslauselma oli yhteinen yritys saada selkeä ero Maon kulttuurivallankumouksen ja Dengin johtaman puolueen välille. Sittemmin kommunistipuolueen johtaman Kiinan tarina on ollut enimmäkseen talouskasvua ja kansainvälisen roolin kasvattamista. Nyt puolueen historiaa on helpompi käsitellä, kommentoi John Delury Soulin Yonsei yliopistosta.

Delury ei ottanut kantaa siihen, miten esimerkiksi uiguurien asemaa tullaan käsittelemään kokouksessa.

Toimitus

Toimitus