Kiistely saamelaislaista jatkuu – keskustan Kärnä pelkää väkivaltaisuuksia: ”Jo yksi etninen puukotus”

Eduskunnan lähetekeskustelu kiistellystä saamelaiskäräjälaista typistyi eilen tiistaina vain 45 minuutin mittaiseksi, sillä eduskunnan täysistunto lopetettiin poikkeuksellisesti jo kello 17.

Syynä oli kansanedustajille järjestetty illanvietto Kansallisoopperassa.

Keskustelu kuitenkin jatkuu tänään keskiviikkona kello 14 alkavassa täysistunnossa eikä istunnossa ole voimassa normaalia kello 22 aikarajaa.

Yksi hallituksen saamelaiskäräjälakiesityksen kiihkeimmistä vastustajista on hallituspuolue keskustan kansanedustaja, Lapin vaalipiiristä eduskuntaan valittu Mikko Kärnä.

– Olen varsin pahoillani, että meillä tuntuu RKP:llä, vasemmistolla ja vihreillä olevan halua luoda tällainen kastijärjestelmä. Meillä on laaja joukko alkuperäiskansaa, mutta ainoastaan yhdellä porukalla on poliittiset oikeudet osallistua alkuperäiskansan kulttuuriin ja itsehallintoon ja toiset saavat kyllä olla saamelaisia ja saada palveluita saamen kielellä, mutta heiltä viedään poliittiset oikeudet, Kärnä perusteli omaa kantaansa tiistaina AlfaTV:n Viikon Parkkonen -ohjelmassa.

Tiistain eduskuntakeskustelu meni välillä sen verran kiihkeäksi, että Kärnä toivoo anteeksipyyntöä vihreiden kansanedustajalta Iiris Suomelalta. Kärnän mukaan Suomelan puheenvuorosta ollaan tekemässä useita tutkintapyyntöjä.

– En itse missään tapauksessa ala kollegan puheista tekemään tutkintapyyntöjä, mutta sain viestiä tuolta pohjoisesta, että moni on todella sydämistynyt tästä kun Suomela selkeästi väitti, että nykyisen lainsäädännön nojalla käräjille on päässyt sellaisia henkilöitä, joilla ei ole mitään sidettä elävään saamelaiskulttuuriin ja tämä on mielestäni aika posketon ihmisten etnisiteettiä ja identiteettiä pilkkanaan pitävä väite. Ymmärrän, että se saattaa montaa metsäsaamelaista ja inarinsaamelaista sydämestyttää, Kärnä totesi.

Kärnä myös totesi eduskunnassa pitämässään omassa puheenvuorossaan, että saamelaiskäräjälain muutos voi johtaa jopa väkivaltaisuuksiin saamelaisalueilla.

– Tämä on varmasti todella ihmeellinen juttu kuulla monille. Mutta siitä saakka kun nämä kysymykset ovat olleet pohjoisessa pinnalla, ne ovat johtaneet myös väkivaltaisuuksiin. Viimeisimpänä Näkkälän paliskunnassa, jossa eräs nuori poromies joutui puukotuksen kohteeksi, tapon yrityksen kohteeksi, ihan vain siitä, että kyseessä oli etninen riita siitä kuka on saamelainen ja kuka ei ole, Kärnä totesi Viikon Parkkosessa.

– Nämä on kaikki historiankirjoituksesta luettavissa, että mitä siellä on aikanaa tapahtunut. Itse en tietenkään millään uhkaile, esitin vain huoleni siitä, että en halua sellaisia (laki)esityksiä, jotka lisäävät ristiriitoja.

Toimitus

Toimitus