Kiovalaislähteet: Ranska ja Saksa ajavat Ukrainaa hyväksymään Venäjän ehdot

Ukrainalaiset hallituslähteet ovat kertoneet Kiyv Independent -lehdelle, että Ranska ja Saksa yrittävät saada Ukrainaa hyväksymään Venäjän ehdotuksen Minskin sopimukseen liittyen.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron yritti lehden mukaan 8. helmikuuta taivuttaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn neuvottelemaan suoraan venäläisten ohjaamien militanttien kanssa. Tämä ukrainalaisten mielestä heijastaisi venäläiskäsitystä siitä, että Ukrainassa on käynnissä sisällissota. Zelensky ei ole suostumassa tällaisiin neuvotteluihin. Macron on keskustellut aiheesta myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.
Myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz on lehden mukaan yrittänyt suostutella presidentti Zelenskyä antamaan Venäjän valloittamille alueille autonomian, mikä on yksi Venäjän ydinvaatimuksista. Scholz tosin sanoi eilen Moskovassa näiden alueiden itsenäisyyden tunnustamista poliittiseksi katastrofiksi.
Venäjän parlamentti duuma äänesti eilen sen puolesta, että Putin tunnustaa Venäjän Ukrainan Donbassissa valoittamat alueet itsenäisinä valtioina. Ukrainan viranomaisten mukaan tämä käytännössä tekisi Minskin sopimuksen noudattamisen mahdottomaksi.
Mikä Minsk?
Vaatimukset Donbassin alueen autonomiasta nousevat Minskissä helmikuussa 2015 allekirjoitetusta rauhansopimuksesta, joka tehtiin pian Ukrainalle tuhoisan Debaltseven taistelun jälkeen. Silloin Ukraina, Venäjä, ETYJ ja Venäjän johtamat militantit Donbassissa allekirjoittivat Minskin sopimuksen, jonka virallinen ja muodollinen tarkoitus oli lopettaa sota Itä-Ukrainassa.
Se hyväksyttiin ennen allekirjoittamista ns Normandy Formatin neuvotteluissa. Niissä yritettiin neuvotella rauhaa Donbassiin Ukrainan, Ranskan, Saksan ja Venäjän kesken. Koska sopimus tehtiin Ukrainan jouduttua alakynteen sotilaallisesti Venäjän sekaannuttua taisteluihin, on sopimuksessa monia kohtia, jotka vaativat Ukrainalta myönnytyksiä.
Minskin sopimus vaatii Ukrainaa hyväksymään lain, joka antaa Venäjän valloittamille alueille Ukrainaa ”erityisaseman”, joka johtaisi erittäin laajaan autonomiaan, jopa jonkinlaiseen puoli-itsenäisyyteen. Samalla kaikki alueiden taistelijat armahdettaisiin. Alueet saisivat myös rakentaa oman oikeusjärjestelmänsä ja kehittää omat poliittiset ja taloudelliset suhteet Venäjään.
Koska Ukraina tietää kapinallisten oleva täysin Venäjän ohjauksessa, vaatii Ukraina että paikallisvaalit Donbassissa tulee käydä Ukrainan lainsäädännön mukaan ja ETYJ:n valvonnassa ja ennen kaikkea vasta sen jälkeen, kun kaikki sotilaalliset ja puolisotilaalliset joukot on vedetty pois ja riisuttu aseista ja Ukrainan itäraja on Ukrainan itsensä valvonnassa.
Ukraina on periaatteessa hyväksynyt lain, joka antaa alueelle erityisaseman ja jonkinlaisen autonomian, mutta lakia ei ole vielä saatettu voimaan.