Kirgisian ja Tadžikistanin välit kireät, rajavartijat tulittivat toisiaan

Kirgisian ja Tadžikistanin rajavartijat ovat tulittaneet toisiaan tänään keskiviikkona, Al-Jazeera kirjoittaa. Tadžikistanin mukaan yksi sen rajavartijoista kuoli yhteenotossa. Kirgisia ei ole kertonut mahdollisista tappioista.

Yhteenotto tapahtui alueellisen turvallisuusjärjestön Shanghain yhteistyöjärjestön kokouksen alla. Järjestö kokoontuu huomisesta alkaen Kirgisian ja Tadžikistanin naapurissa Uzbekistanissa.

Kirgisian ja Tadžikistanin välinen yhteenotto tapahtui sen jälkeen kun entisen Neuvostoliiton alueella Venäjä ja Ukraina käyvät sotaa ja Armenian ja Azerbaidžanin välit kiristyivät jälleen alkuviikosta taisteluksi, jossa kuoli lähes sata sotilasta.

Kirgisian ja Tadžikistanin rajakahakka alkoi, kun kirgisialaiset rajavartijat syyttivät tadžikistanilaisia rajavartijoita itsensä asemoimisesta vahvistamattomalle rajalle.

Tadžikistanin mukaan kirgisialaiset avasivat tulen käsiaseilla ja kranaatinheittimillä. Tulituksessa kuoli yksi rajavartija ja loukkaantui kaksi.

Molemmissa maissa on venäläisiä sotilastukikohtia. Venäjä onkin vaatinut maita rauhoittamaan tilanteen.

Kirgisia ja Tadžikistan ovat riidelleet rajoistaan Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen jo kolmevuosikymmentä. Edellisen kerran maat ottivat vastaavalla tavalla yhteen kesäkuussa. Silloin tilanteen pelättiin pahenevan sodaksi.

Uzbekistanin kokouksessa tapaavat myös Venäjän ja Kiinan presidentit sekä Armenian ja Azerbaidžanin johtajat.

Toimitus

Toimitus