Kirja-arvio: Ahkeran haitaristin kunniaksi

Pale Saarinen: Puistonpenkeiltä estraadeille – Aaro Kurkela (Rytmipoljento)

Muusikko, kirjailija ja haitaristi Pale Saarinen jatkaa suomalaisen musiikkiperinteen tallentamista. Uusin kirja on kierreselkäinen nuottikirjan ja elämäkerran hybridi. Tai ehkä kirja on hieman raskas nimitys noin satasivuiselle kokonaisuudelle, tekijä itsekin puhuu kirjasesta. 

Nimitys kirjanen ei kuitenkaan tarkoita etteikö sisältö olisi täysipainoista. Kirjassa luonnehtii liki kolmen tuhannen levytyksen Kurkelaa moni miehen kanssa yhteistyötä tehnyt muusikko: Jani Uhlenius, Tapani “Nappi” Ikonen, Juhani “Junnu” Aaltonen, Heikki Hietamies, Ile Vainio, Viktor Klimenko ja Ritva Oksanen. 

Aaro Kurkela (1933-1989) oli monipuolinen muusikko ja maamme käytetyin studiohaitaristi, kuten Pale Saarinen kirjassa kertoo. Suurelle yleisölle mies tuli tunnetuksi television Lauantaitansseista Heikki Hietamiehen takaa. Mies oli myös monen keikkailevan artistin luottosoittaja. Kunpa aikanaan tällaista olisi arvostettu vaikkapa omaan televisiodokumenttiin asti! Mutta kun ei ole, niin onneksi on Saarisen kaltaisia asiantuntijoita, jotka näkevät vaivaa rakkaudesta lajiin. 

Muisteluksia elävöitetään lehtileikkeillä ja valokuvilla. Tärkeintä sisältöä kokonaisuudessa taitaa hanuriväelle olla  kuitenkin sen nuotit. Mukana on huolellisesti tehdyt nuotit kymmeneen kappaleeseen, mukana on Kurkelan omia sävellyksiä, sovituksia sekä useampikin Matti Viljasen sovitus. Aki Kaurismäen Le Havre-elokuvan soundtrackista tuttu Erik Lindströmin säveltämä musette-valssi Maailmanpyörä taitaa olla melkoinen aarre ja harvinaisuus. 

Itse vertaisin kokonaisuutta ns. tribuuttilevyihin. Kirja tekee kunniaa merkittävälle suomalaiselle soittajaässälle ja samalla ainakin soittotaitoisille Kurkelan ystäville antaa mahdollisuuden nuoteista käsin pohtia miten itse heittäytyisi Kurkelan housuihin. Me soittotaidottomat voimme nauttia tarinoista ja pohtia näinköhän tämäkin pienpainatus on kohta antikvaarisen mielenkiinnon kohde kuten joku Kurkelan vinyylilevy saattaa kiinnostaa levydivareiden asiakkaita. Liikaa ei suomalaista musiikkihistoriaa kuitenkaan tallenneta saati julkaista. 

Jari Mäkäräinen

Jari Mäkäräinen