”Kirkon pitäisi ryhdistäytyä”

Parhaillaan käynnissä olevat seurakuntavaalit jakavat kirkon edustajia ja toisaalta eivät kiinnosta äänestäjiä. Äänestysprosentti on ollut ainoastaan laskussa vuoden 2010 huippuvuoden 17 prosentista.

-Kirkon pitäisi ryhdistäytyä ja tuoda Jeesusta enemmän esille esimerkiksi diakoniatyössä. Sitä suorastaan pelätään nykyisin. Mitä äänestysprosenttiin tulee, on se ollut alhainen jo 1970-luvulta eli alusta saakka. Enemmän olisin huolissani siitä, että vain noin 1 prosentti kirkon jäsenistä käy sunnuntaisin kirkossa, kirkolliskokousedustaja ja Tikkurilan seurakunnan luottamushenkilö Soili Haverinen totesi maanantain Sanna Ukkola Live -lähetyksen keskustelussa.

Paavalin kirkon kirkkoherran ja televisiosta tutun papin, Kari Kanalan kanssa Haverinen oli hyvin eri linjoilla esimerkiksi sukupuolineutraalista vihkimisestä.

-Meillä on yksi maailman tunnetuimpia logoja, mutta huonoimpia brändejä. Kirkko ei pysty tekemään mitään päätöksiä kunnolla, koska niihin vaaditaan kannatusta kolmen neljäsosan verran kirkolliskokouksessa. Raamattu ei ole vain konservatiivien yksinoikeus ja rakkauden kaksoiskäsky on tärkeä. Vihimme Paavalin seurakunnassa ensimmäisenä samaa sukupuolta olevia pareja, Kanala totesi.

Haverinen näkee toiminnan kirkolle vaarallisena.

-Ihmettelen tällaisia puheita, ettei asiasta olisi päätöstä. Siitä tehtiin nimenomaan päätös 2018 ja kirkolla on se käsitys, että avioliitto on asetettu miehen ja naisen välille. Myös eduskunta linjasi, että kirkolla on tämä oikeus päättää asiasta. Koen tämän toiminnan olevan kirkkoa hajoittavaa ja sen uskottavauutta murentavaa, Haverinen jatkoi.

Molemmat keskustelijat olivat sen sijaan yhtä mieltä siitä, että kirkon raskas hallintokoneisto on uudistettava.

Toimitus

Toimitus