Kiuru: Meitä on varoitettu, että omikron-variantti voi olla aikaisempaa vaarallisempi – Video

LKS 20211130 Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 30. marraskuuta 2021. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Koronaepidemia hallitsi tiistain politiikkaa, sillä eduskunnassa käytiin läpi tartuntatautilain muuttamista niin, että koronaan liittyvien rajoitussäännösten voimassaoloa jatketaan ensi vuoden kesäkuun loppuun saakka.
Lisäksi hallitus kokoontui iltapäivällä Säätytalolle koronakokoukseen pohtimaan epidemiologista tilannekuvaa, rokotustilannetta ja uutta omikron-varianttia
Pääministeri Sanna Marin (sd) osallistui hallituksen kokoukseen etänä virka-asunnoltaan Kesärannasta, sillä hänellä on todettu valtioneuvoston tiedotteen mukaan lieviä flunssaoireita.
Sen sijaan hallituksessa päävastuun koronatoimista kantava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) osallistui sekä eduskuntakeskusteluun että hallituksen neuvotteluun.
 

Hän totesi eduskunnassa AlfaTV Uutisille olevansa huolissaan uudesta, Etelä-Afrikasta liikenteeseen lähteneestä koronaviruksen omikron-variantista.
– Tällä hetkellä meitä on varoitettu sekä eurooppalaisten että kansainvälisten asiantuntijoiden taholta, että meidän pitää varautua siihen, että tämä virus on aikaisempaa vaarallisempi, Kiuru sanoi.
Suomessa on toistaiseksi kaksi omikron-epäilyä. Jos nämä epäilyt osoittautuvat varmuudella omikron-muunnokseksi, voi uusi variantti Kiurun mukaan levitä Suomessa hyvinkin nopeasti.
– Jos omikron on vielä leviävämpi kuin aikaisemmat virusmuunnokset, niin silloin me joudumme ajattelemaan, että tämä kehitys tapahtuu aika nopeasti, mieluummin viikoissa kuin kuukausissa.
Tämän takia Kiuru painottaa Suomen rajoille terveysturvallisuustoimia, joilla omikronin “hallitsematonta leviämistä” saataisiin hillittyä.
– Meillä tällä hetkellä on eduskunnassa käsittelyssä uudet tartuntatautilain jatkot, jossa lähtökohtana on se, että pidetään kiinni tiukoista terveysturvallisuustoimista.
– Meillä laki sallii jo tällä hetkellä pakolliset terveystarkastukset.
Esimerkiksi Israel laittoi saman tien rajat kiinni kaikilta ulkomaalaisilta, kun omikron-muunnoksen leviäminen eteläisen Afrikan ulkopuolelle alkoi varmistua. Kiuru pitää tällaista toimenpidettä turhan rajuna Suomeen.
– Joudumme omikronin kohdalta pohtimaan, mikä on Suomen osalta tuleva toimien lista. On selvää, että tarvitsemme muuntoviruksen leviämisen estämiseksi lisätoimia. Itse epäilen, että Israelin esimerkki on varsin kova voimatoimi, eikä Suomessa ole tällaisiin perinteisesti turvauduttu, Kiuru totesi AlfaTV Uutisille.
– Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö meillä olisi käytössä viime kädessä hyvinkin iso keinovalikoima, jos sitä vain halutaan. Ja tästä on nyt tarkoitus käydä keskustelua millä keinovalikoimalla lähdelle liikkeelle, jos leviämistä alkaa tapahtua.

“Selkeästi suitsiin”

Hallitus on ilmaissut halunsa aloittaa kolmas koronarokotuskierros mahdollisimman nopeasti, mutta THL:n alainen Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) kokoontuu vasta tällä viikolla pohtimaan asiaa.
Esimerkiksi Iltalehden haastattelussa lähes kaksi viikkoa sitten Kiuru toivoi jo tuolloin terveysviranomaisilta nopeampaa toimintaa. Kiuru totesi tiistaina, että valtioneuvosto on muodostanut kolmansista rokotteista eli yleensäkin rokotestrategiasta “yhteiskunnallisen tahtotilan”, mutta “meillä eivät ole vielä asiantuntijat ole ottaneet siihen kantaa”.
-Olen hyvin tyytyväinen siihen, että lopulta tuo kokous on ja varmasti saadaan silloin vastauksia siihen, millä tavalla Suomessa tullaan etenemään tämän yhteiskunnallisen tahtotilan pohjalta, Kiuru muotoili tiistaina.
– Uskon, että asiantuntijat ovat myöskin nämä rokotestrategiamuutokset selvästi huomanneet. Annetaan nyt työrauha meidän rokoteasiantuntijoille tehdä tätä käytännön pohdintaa, että miten toimitaan jatkossa ja millä tavalla näissä yksityiskohdissa tullaan reagoimaan.
Kiurun mukaan hallituksen sisäinen tahtotila kolmannen rokotekierroksen tarpeellisuudesta on selvä.
– Uskon hyvin vakaasti siihen, että valtioneuvostossa on vahva tahtotila saada tätä tilannetta selkeästi suitsiin.
 

Toimitus

Toimitus