Keskuskauppakamari: EU:n ja USA:n vapaakauppasopimus takaisin pöydälle

Keskuskauppakamari haluaa, että Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välinen vapaakauppasopimusta (TTIP) ryhdytään edistämään jälleen. Sopimus on ollut vastatuulessa muun muassa EU-kansalaisten vastustuksen takia, sillä sen pelättiin heikentävän monia asioita, kuten ympäristönsuojelua ja kuluttajansuojaa.

Myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz vaati vapaakauppasopimuksen edistämistä viime viikonloppuna.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka toteaa maailmankaupan blokkiutumisen lisääntyvän jatkossa. Hän pitääkin tärkeänä, että tässä maailman tilanteessa Euroopan unioni ryhtyy edistämään vapaakauppasopimuksia. Niistä tärkein olisi juuri TTIP.

Kansainvälisen kaupan alivaltiosihteeri Nina Vaskunlahti ulkoministeriöstä on samaa mieltä. Hänen mukaansa uusia kauppasopimuksia ja vapaakauppaa tarvitaan tässä uudessa tilanteessa, mutta samaan aikaan tulee kehittää edelleen EU:n sisämarkkinoita.

Vaskunlahti painotti, että Suomen ja Euroopan unionin tulee viestiä ihmisoikeuksista jatkossakin.

-Demokratia ei pysy pystyssä itsestään, sitä pitää vahvistaa joka päivä, Vaskunlahti painotti.

Maailman taloustilanne on nyt epäselvä eikä kukaan osaa sanoa varmasti, mihin suuntaan esimerkiksi rahoitusmarkkinat seuraavaksi kehittyvät.

-Selvää on, ettei mikään ole selvää. Ainut selvä asia on se, että arvopohjaa täytyy vahvistaa, Vaskunlahti sanoi.

Samalla Vaskunlahti kuitenkin toteaa, että Suomen ja Euroopan unionin on löydettävä uusia kauppakumppaneita raaka-aineille nyt kun kauppa Venäjän kanssa on romahtanut pakotteiden takia.

Hänen mukaansa raaka-aineita täytyy etsiä myös epämiellyttävimmistä maista, joiden kanssa täytyy löytyä tavat toimia.

Toimitus

Toimitus