KL: Venäläisoligarkin omistama suomalainen nikkelibisnes kukoistaa pakotteiden ulkopuolella

Kauppalehti kertoo, että Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvan venäläisoligarkin Vladimir Potaninin omistama jättiläiskonserni Norilsk Nickel ja sen suomalaistehdas Nornickel Harjavalta on onnistunut pysymään pakotteiden ulkopuolella. Harjavallan tehtaalla ollaan jopa tuplaamassa tuotanto, tällä hetkellä sen liikevaihto on noin 1,2 miljardia euroa vuodessa. Viimeisen vuoden  – ja siis Venäjän Ukrainassa käymän sodan – aikana Venäjältä tuodun nikkelin ja nikkelituotteiden tuonnin arvo on noussut jopa yli 70 prosenttia. 

Kauppalehden haastattelema Nornickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärvi kertoo, että 

– Tulevaisuudessa nikkelin tuonti todennäköisesti kasvaa, sillä Harjavallan-tehdas aikoo laajentaa tuotantoaan viime vuonna julkistamansa suunnitelman mukaisesti. Laajennusinvestoinnissa lisäämme sähköautojen akuissa käytettävien nikkelikemikaalien tuotantoa. 

Kauppalehti kirjoittaa, miten eurooppalainen teollisuus tarvitsee nikkeliä ja nikkelikemikaaleja, sillä sähköautojen litiumioniakkujen tuotantokapasiteetti kasvaa noin 400–500 gigawattituntiin vuoteen 2030 mennessä. Tämä vaatii noin 200 000–300 000 tonnin verran lisää nikkelin tuotantoa lyhyellä aikavälillä.

Norilsk Nickel tuottaa Harjavallassa noin viisi prosenttia maailman puhtaista nikkelituotteista, ja sen tuotannosta noin neljäsosa menee sähköautoteollisuuden tarpeisiin.

Potanin joutui jo brittien pakotelistalle

Norilsk Nickel -konsernin suurin omistaja on siis Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva oligarkki Vladimir Potanin. Hänet on toistaiseksi jätetty sekä Euroopan unionin että Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden ulkopuolelle. Sen sijaan Britannia kertoi viime viikolla asettavansa Potaninia vastaan pakotteita.

Riskiin, että pakotteet tulisivat vaikuttamaan Harjavallan toimintaan, vastaa toimitusjohtaja Hautojärvi Kauppalehdelle: 

– Se riski on olemassa, että pakotteet voivat vaikuttaa toimintaamme. 

Toisaalta kriittisten mineraalien tuotanto- ja jalostuskapasiteetti on keskittynyt globaalisti vielä harvempiin käsiin kuin öljy ja kaasu. Norilsk Nickel -konserni tuottaa viidesosan maailman puhtaista nikkelituotteista. 

Jos venäläisen nikkelin virta länteen pysähtyy, hankaloituu – tai ainakin kallistuu – EU:n suunnitelma luopua polttomoottoriautoista vuoteen 2035 mennessä jopa merkittävästi. Myös akkutehdasinvestoinneille se tietäisi vaikeuksia. 

Toimitus

Toimitus