Kohuraportti julki: Sadattuhannet lapset hyväksikäytön uhreina Ranskassa

(Photo by THOMAS COEX / various sources / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Yli 300 000 alaikäistä on joutunut seksuaaliväkivallan uhriksi Ranskan katolisen kirkon piirissä, kertoo Le Monde. Luvut tulivat julki tänään julkaistussa riippumattoman tahon raportissa. Suurin osa hyväksikäytetyistä oli esimurrosikäisiä poikia.

Seksuaaliväkivaltaan syyllistyivät erityisesti papit ja katolisten koulujen opettajat. Raportin tehneen komission puheenjohtaja Jean-Marc Sauvé syytti katolista kirkkoa julmuudesta ja piittaamattomuudesta uhreja kohtaan. Hän sanoi tämän jatkuneen jopa 2000-luvun alkuun asti.

Ranskan suurimpiin lehtiin kuuluva Le Monde kertoo, että Sauvén johtama komissio ehdotti keinoja tilanteen korjaamiseksi. Kirkon tulisi tunnustaa vastuunsa, osallistua korvauksiin, muuttaa hallintotapaansa ja prosessejaan hyväksikäyttötapauksien suhteen.

Le Monde kysyy riittävätkö ehdotetut, minimaaliset teot luomaan luottamusta katoliseen kirkkoon. Lehti huomioi, että seksuaaliväkivalta katolisen kirkon piirissä on miesten tekemää ja että kirkko on korostuneen vanhoillinen. Lehti vaatii, että katolisen kirkon tulisi tehdä tilaa naisille ja sallia heille enemmän toimivaltaa kirkon sisällä. Kirkon pitäisi pyrkiä sukupuolten tasa-arvoon.

Toimitus

Toimitus