Kokoomukselle jättiloikka – Ylen gallupissa ennätyslukemat

Kokoomus sai ennätyskannatuksen Ylen tänään julkaistussa gallupissa. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt jopa 26,1 prosenttia suomalaisista antaisi äänensä kokoomukselle. Se tarkoittaa, että useampi kuin joka neljäs äänestäjä luottaa nyt kokoomukseen.

Kannatuksen nousua on yhteensä 3,5 prosenttiyksikköä edelliseen kannatusmittaukseen. Puolueen kannatus ei ole koskaan ollut yhtä korkea Ylen kannatusmittauksissa.

Suomen turvallisuuspoliittisen ympäristön muutos näkyy kokoomuksen lukemissa. Puolue on kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä jo pitkään.

-Kun katsoo viikkokohtaisia tuloksia, niin kokoomuksen kannatus siirtyi korkeammalle tasolle Venäjän hyökkäyksen jälkeisellä viikolla, ja on pysynyt noin 26 prosentissa sen jälkeen, tutkimusjohtaja Tuomo Turja Taloustutkimukselta sanoi.

Kokoomuksen kannatuksen nousu johtuu lähes kokonaan miesäänestäjien siirtymisestä puolueen kannattajiksi.

Kokoomus on vienyt kannatusta muilta oikeistopuolueilta. Perussuomalaisten kannatus laski kaksi prosenttiyksikköä 13,6 prosenttiin ja keskustan kannatus reilun prosenttiyksikön 12,3 prosenttiin.

Myös RKP:n kannatus laski jopa 0,6 prosenttiyksikköä 4,2 prosenttiin, mikä on suuri muutos pienelle puolueelle, jolla on vakaa kannattajakunta.

Muista hallituspuolueista pääministeripuolue SDP kasvatti myös kannatustaan. Puolueen kannatus nousi 0,5 prosenttiyksikköä ja on nyt tasan 19 prosenttia. Vasemmistoliiton kannatus laski 0,7 prosenttiyksikköä 8,4 prosenttiin ja vihreiden 0,4 prosenttiyksikköä ja on nyt 8,9 prosenttia.

Taloustutkimus haastatteli Ylen toimeksiannosta 2 740 ihmistä 2.3.2022–5.4.2022. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2. Mittauksen virhemarginaali on 1,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Toimitus

Toimitus