Kokoomuksen kansanedustajilta kännykät pois: Ymmärrystä Kaikkosen “Ei nyt Natoon” -näkemykselle – Video

Avoimesti Natoon liittymistä kannattavan oppositiopuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa käytiin tänään torstaina läpi valtiojohdon puheita Natoon liittymisestä.

– Odotamme hyvin levollisin mielen parlamentaarisen prosessin alkua, jossa turvallisuuspoliittista asemaamme selvitetään, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, puolustusvaliokunnan jäsen Jukka Kopra totesi kokouksen jälkeen AlfaTV Uutisille.

Yhdysvalloissa työvierailulla oleva puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) totesi keskiviikkona, että “nyt ei ole oikea hetki hakea Naton jäsenyyttä”. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä löytyy Kopran mukaan ymmärrystä Kaikkosen näkemykselle.

– Uskomme, että Kaikkonen tarkoitti sitä, että juuri tänä päivänä ei ehkä ole (oikea aika), mutta toki kohta käynnistyvä prosessi, jossa ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa uudistetaan ja asia analysoidaan läpikotaisin, varmasti tuo uutta tietoa.

– Kokoomus on valmis viemään Suomen Natoon, mutta ymmärrämme, että muilla puolueilla tämä ottaa aikaa ja haluamme antaa muille puolueille aikaa ja tilaa muodostaa näkemyksensä tähän asiaan.

Eli Kaikkosen kommentti ei ollut kokoomukselle pettymys?

– Ei ollut.

Torstaisessa tiedotustilaisuudessaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolestaan sanoi, että hän ei halua kertoa julki omaa Nato-kantaansa, jotta se ei vaikuttaisi puolueiden omiin Nato-pohdintoihin.

– Odottiko joku, että presidentti asiaan tiukkaa kantaa ottaisi? En ainakaan minä, Kopra kommentoi.

Kopra sanoi kokoomuksen toivovan uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistuvan mahdollisimman nopeasti.

– Toivomme, että se tehdään arvovapaasti, analyyttisesti, faktat huomioiden ja huolellisesti, mutta aikailematta.

Mitään ajallista takarajaa Korpa ei kuitenkaan ole asettamassa.

– Sitä on mahdoton sanoa. Kun toivomme ripeää aikataulua, tämä väistämättä tietenkin ottaa viikkoja aikaa. Selontekotyö ei huomiseksi valmistu.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän torstaisessa kokouksessa kansanedustajilta kerättiin kännykät pois.

– Olemme havainneet, että se on hyvä keino, jotta porukka keskittyy asiaan josta keskustellaan ja saamme tehokkaammin vietyä asioita eteenpäin, Kopra perusteli.

– Totta kai näin pienenee riski sille, että tieto näistä ryhmässä käytävistä luottamuksellisista keskusteluista vuotaisi sähköisten laitteiden välityksellä ulos.

Toimitus

Toimitus