Kokoomus haluaa tasoittaa energian hintapiikkejä

Oppositiopuolue kokoomus julkaisi keskiviikkona seitsemänkohtaisen ehdotuksensa toimenpiteiksi, joilla parannetaan kotitalouksien ostovoimaa sekä samalla tasoitettaisiin energian hintapiikkejä.

– Erityisesti energiakustannusten nopea nousu on ajanut kotitalouksia taloudelliseen ahdinkoon. Myös yritysten kuljetus- ja tuotantokustannukset ovat loikanneet ylöspäin, kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen perustelee puolueen toimenpidelistaa

Osana kotitalouksien ostovoiman parantamista kokoomus keventäisi ansiotuloverotusta ja laajentaisi työmatkavähennystä.

Myös toisen oppositiopuolue perussuomalaisten viime aikoina näkyvästi esillä pitämään polttoaineiden hintaan kokoomus vaikuttaisi jakeluvelvoitteen toimeenpanon aikataulun pidentämisellä ja ammattidiesel-järjestelmän käyttöönotolla.

Kokoomus laajentaisi myös työmatkavähennyksiä.

– Kaikille tuloluokille kohdistuvat veronkevennykset ovat suora ja kohtuullisen nopea keino vahvistaa suomalaisten edellytyksiä selvitä nousevista kustannuksista. Liikkumisen kustannukset eivät saa muodostua kenellekään työssäkäynnin esteeksi, kokoomuksen eduskuntaryhmän verovastaava Matias Marttinen sanoo.

Kokoomus esittää myös, että sähkön hintapiikkejä tasoitetaan alentamalla kotitalouksien sähköveroa väliaikaisesti talvikuukausiksi. Samoin kokoomus jatkaisi sähkön siirtohintojen leikkaamista sekä “edistäisi uusia energiainvestointeja ja pienydinvoiman käyttöönottoa”.

Toimenpide-ehdotuksiin kuuluvat lisäksi muun muassa Suomen riippuvuuden vähentämineneksi tuontienergiasta ja fossiilisista polttoaineista, nykyisten ydinreaktoreiden jatkolupien turvaamista, pienydinvoiman käyttöönoton edistämistä ja ydinenergian määrittelyä pysyvästi kestäväksi energiamuodoksi EU-taksonomiassa.

Toimitus

Toimitus