Korkea-arvoinen venäläisdiplomaatti eroaa: ”En ole koskaan hävennyt maatani niin paljon”

Venäjän Geneven YK-edustuston diplomaatti Boris Bondarev kertoo erostaan avoimessa kirjeessä. Kirjeen julkisti ensimmäisenä UN Watch, geneveläinen ihmisoikeusjärjestö. UN Watchin toiminnanjohtaja Hillel Neuer kertoo Twitterissä, että Bondarev on sankari ja mahdollisimman monen venäläisdiplomaatin tulisi seurata hänen moraalista esimerkkiään. Neuerin mielestä Bondarev tulisi myös kutsua puhumaan Davosiin tämänviikkoiseen World Economic Forumin kokoukseen ja kansainvälisen yhteisön perusta jonkinlainen ohjelma, joka helpottaisi venäläisdiplomaatteja ”loikkaamaan”. 

Bondarev kirjoittaa olleensa Venäjän diplomaattina vuodesta 2002 lähtien. 

-Kahdenkymmenvuoden diplomaattiurani aikana olen nähnyt monenlaisia käänteitä ulkopolitiikassamme, mutta en koskaan ole ollut niin häpeissäni maastani kuin olin 24. päivä helmikuuta tänä vuonna. 

-Putinin Ukrainaa ja itse asiassa koko läntistä maailmaa vastaan aloittama aggressiivinen sota ei ole ainoastaan rikos ukrainalaisia kohtaan, vaan se on ehkä kaikkein suurin rikos venäläisiä kohtaan, suuren Z-merkin karsiessa kaikki toivomme ja mahdollisuutemme hyvinvoivaan ja vapaaseen yhteiskuntaan maassamme. 

-Ne, jotka synnyttivät tämän sodan haluavat vain yhtä asiaa – olla vallassa ikuisesti, elää mauttomissa ja pompööseissä palatseissansa, purjehtia jahdeillaan, joiden tonnisto vetää vertoja koko Venäjän merivoimille, nauttia rajoittamattomasta vallasta ja täydestä koskemattomuudesta. Saavuttaakseen tämän he ovat valmiita uhraamaan niin monta henkeä kuin se vaatiikaan. Tuhansia venäläisiä ja ukrainalaisia on kuollut vain tämän takia. 

-Totean mielipahalla, että näiden kahdenkymmenen vuoden aikana valheiden ja ammattitaidottomuuden määrä Venäjän ulkoministeriössä on vain kasvanut. 

-Viime vuosina tästä kaikesta on kuitenkin tullut yksinkertaisesti sanottuna katastrofaalista. Tasapuolisen tiedon, puolueettoman analyysin ja kylmäpäisten päisen ennusteiden sijaan teemme kliseitä 1930-luvun neuvostolehtien hengessä. On tehty itseään pettävä systeemi. 

-Ministeri Lavrov on hyvä esimerkki systeemin alennnustilasta. Kahdeksassatoista vuodessa hän on muuttunut ammattilaisesta ja koulutetusta älyköstä, jota monet kollegat arvostivat, henkilöksi, joka antaa ristiriitaisia lausuntoja ja uhkaa maailmaa (se tarkoittaa myös Venäjää) ydinsodalla!

-Tämän päivän ulkoministeriö ei ole enää diplomatiaa varten. Se on sodanlietsontaa, valheita ja vihaa varten. Se palvelee vain hyvin harvojen etua ja samalla eristää ja alentaa maatamme entisestään. Venäjällä ei ole enää liittolaisia eikä se voi syyttää muita kuin omaa uhkarohkeaa ja huonosti harkittua politiikkaansa. 

-Opiskelin diplomaatiksi ja olin sellainen kaksikymmentä vuotta. Ministeriöstä tuli kotini ja perheeni. Mutta en voi enää olla osa tätä veristä, järjetöntä ja täysin tarpeetonta nöyryytystä. 

Jari Mäkäräinen

Jari Mäkäräinen