Korkeimman oikeuden nimitys: USA:ssa luvassa suuri taisto – varapresidentti pelissä

Joe Bidenille on tarjoutunut tilaisuus nimittää uusi tuomari Yhdysvaltain hyvin vaikutusvaltaiseen korkeimpaan oikeuteen. Nykyisistä tuomareista vanhin, 83-vuotias Steven Breyer on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle tämän istuntokauden lopulla.

Ilmoitus oli odotettu, sillä tätä tuomareista vasemmistolaisimpiin kuuluvaa miestä on painostettu eläköitymään nyt demokraattien vallassa ollessa. Muuten hänen tilalleen ei saataisi toista yhtä vasemmistolaista tuomaria vaan konservatiivien ylivalta voimistuisi entisestään.

Luvassa on hyvin ankara taisto senaatissa, jonka on vahvistettava uusi nimitys. Puolueiden valtasuhteet ovat siellä tasan 50-50, joten demokraatit voivat saada nimityksen läpi vain, jos heistä jokainen äänestää sen puolesta ja lisäksi varapresidentti Kamala Harris käyttää hänelle tasapelissä kuuluvaa äänivaltaa. Breyerin ero tapahtuu juuri nyt – ennen marraskuun välivaaleja – koska demokraateilla on senaatissa vielä edes näin vahva asema. Sen sijaan välivaalien jälkeen (olettaen, että republikaanit voittavat niissä edes yhden ainoan lisäpaikan) Bidenin olisi miltei mahdotonta haluamaansa ehdokasta hyväksytyksi.

Jo vaalikampanjansa aikana Biden lupasi nimittää ensimmäiseksi vapautuvaan korkeimman oikeuden virkaan afrikkalais-amerikkalaisen naisen. Lisäksi kriteerinä on uuden tuomarin ikä eli Biden on etsimässä mielellään alle 50-vuotiasta henkilöä, joka voisi jatkaa tehtävissään monta vuosikymmentä. Tämä on hyvin tärkeää, sillä Donald Trumpinkin nimittämät kolme tuomaria olivat nuoria, ja heidän kädenjälkensä näkyy yhdysvaltalaisessa juridiikassa vielä kauan.

Itse korkeimman oikeuden valtasuhteita Biden ei kuitenkaan pysty tällä nimityksellään muuttamaan. Hän voi vain varmistaa vasemmistolaisten edustuksen säilymisen nykyisellään. Trumpin päätösten vuoksi oikeudessa on tukeva konservatiivinen, niin sanottujen perustuslaillisten originalistien enemmistö, ja tästä johtuen äänet jakautuvat nyt useimmiten 6-3. Muutosta ole luvassa, jos vasemmistolaisen Breyerin korvaa toinen vasemmistolainen. Usein pelättyä oikeuslaitoksen politisoitumista entisestään ei siis ole tulossa uuden tuomarin myötä.

Miten käy varapresidentin?

Originalisteilla säilyy enemmistö, ja tämä depolitisoi oikeuslaitosta. Originalistit ovat näet niitä, jotka tarkkaavat ainoastaan Yhdysvaltain perustuslain kirjainta ja sen laatijoiden tiedettyjä alkuperäisiä tarkoituksia. Poliittisilla agendoilla ei ole tuossa yhtälössä merkitystä.

Breyerin kaltaiset progressiivituomarit sen sijaan haluavat hylätä perustuslain kirjaimellisen tulkinnan ja nostaa sen sijaan tuomareiden omat subjektiiviset käsitykset siitä, mikä on kunkin aikakauden kansalaisten enemmistön konsensus perustuslain ”hengestä”. Heidän niin sanotun elävän dokumentin juridiikkansa mukaan kaiken laintulkinnan tulee edistää aina ja yli kaiken ”sosiaalista oikeudenmukaisuutta”. Tämä, jos mikä, politisoisi oikeuslaitosta.

Vaikka näihin suuriin linjoihin Biden ei voi nyt vaikuttaa, hänellä olisi silti mahdollisuus käyttää tilaisuuttaan hyväkseen ja muuten mullistaa maansa sisäpoliittiset asetelmat seuraavia vaaleja silmällä pitäen. Halutessaan hän voisi päästä eroon hyvin epäsuosituksi muodostuneesta varapresidentistään Kamala Harrisista siirtämällä tämä korkeimpaan oikeuteen.

Harris on afrikkalais-amerikkalainen nainen, nuorehko, vasemmistolainen ja juristi, joten hän täyttäisi kaikki kriteerit. Jos hänen tilalleen varapresidentiksi saataisiin suositumpi ja laajoihin kansanosiin vetoava henkilö, Biden itse voisi turvallisesti siirtyä syrjään hyvissä ajoin ennen vuoden 2024 presidentinvaaleja ja maksimoida siten puolueensa voitonmahdollisuudet.

Huhuja moisesta suunnnitelmasta on kierrellyt jo jonkin aikaa. Useimmat tarkkailijat eivät silti ihan vielä usko, että varovaisena miehenä tunnettu Biden lopulta lähtisi tälle tielle. Kenet tahansa hän valitseekin, Yhdysvaltoja odottaa taas kiivas, repivä ja maata pahasti jakava sisäpoliittis-ideologinen taisto hetkellä, jona muu maailma sitä kaikkein vähiten haluaisi.

Markku Ruotsila

Toimitus

Toimitus