“Koronakuolleisuus on varsin suuri” – vastakkain kaksi arvoa

LKS 20210519 LKS 20200807 P‰ij‰t-H‰meen keskussairaala Lahdessa 27. huhtikuuta 2020. P‰ij‰t-H‰meen keskussairaala on Suomen toiseksi suurin keskussairaala. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

 
Lääkäriliiton entisen toiminnanjohtaja Heikki Pälven mukaan korona asettaa edelleen kaksi arvoa vastakkain: yksilönvapauden ja vastuun terveydestä.
Pälven mielestä on vaikea asettaa pakkoa rokotuksiin, vaikka nähtävissä on, että  juuri rokottamattiomien joukossa korona jyllää ja kuormittaa sairaanhoitoa. Pälve ehdottaa rokotepakon vaihtoehdoksi taloudellista keppiä.
“Kun yhteiskunta tarjoaa maksuttoman ja turvallisen rokotuksen, siitä kieltäytymiseen pitäisi voida liittää myös vastuu seurauksista. Voisimmeko sopia, että määrätyistä rokotuksista kieltäytyminen periaatteellisin syin johtaa osittaiseen tai jopa täydelliseen korvausvastuuseen tämän sairauden hoidossa ja oheiskuluissa? Tämä koskisi esimerkiksi sairauslomakorvausta”, Pälve ehdottaa Helsingin Sanomain mielipidekirjoituksessaan.
Pälven mukaan pidättäytyminen rokotuksista on johtanut muiden sairauksien diagnostiikan ja hoidon viivästymiseen sekä sairauslomiin, lukuisiin terveiden karanteeneihin, koko terveydenhoidon kapasiteetin kuormittumiseen, työttömyyteen ja kalliisiin sairaalahoitoihin sekä tuottavuuden laskuun ja kuolemiin.
“Kokonaiskuolleisuus koronaan on noin kaksi prosenttia eli varsin suuri. Tauti on sitä tappavampi, mitä vanhempi potilas on”, Pälve muistuttaa.

Toimitus

Toimitus