Koulun joululomiin pidennys? Tampereelta hapan vastaus, Hyvinkäällä epäillään

Kaupungit ja kunnat joutuvat tekemään nopeita päätöksiä koronatoimien suhteen aivan joulun ja lomien alla, kun hallitus kokoontuu neuvottelemaan uusista rajoitustoimenpiteistä huomenna tiistaina.

Pääministeri Sanna Marin sanoi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla eilen sunnuntaina, että yksi arvioitava asia on, pitäisikö koululaisten paluuta joululomalta siirtää myöhemmäksi vaikean koronatilanteen takia. Ainakaan Helsinki ja Turku eivät aio näin tehdä.

AlfaTV Uutiset kysyi Tampereen ja Hyvinkään kaupungeilta, ovatko ne varautuneet pidentämään peruskoululaisten joululomaa, ja mitä muita toimia niillä on takataskussaan pahenevan koronatilanteen varalta. Ajatus ei saa innostunutta vastaanottoa.

Tampereen kaupungin perusopetusjohtaja Kristiina Järvelän ääni vakavoitui puhelimessa.

-Tällainen tempoileva tapa tuoda uusia asioita esille on stressitesti koko organisaatiolle, Järvelä toteaa.

-Tilanne synnyttää epävarmuutta.

Järvelä kertoo, että huomenna tiistaina kokoontuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin pandemiaryhmä, joka antaa suositukset. Kunnat toimeenpanevat sitten suositukset parhaaksi katsomallaan tavalla. Joululomien pidentäminen ei ole tällä hetkellä valmistelussa Tampereella virkamiestasolla.

-Meillä on kyky toimia nopeasti, mutta menee viime metreille. Keskiviikkona on viimeinen koulupäivä ennen joulua. Päätökset saattavat vaatia rehtorien lomien keskeyttämistä, Järvelä sanoo.

Omana järjestelykysymyksenä on erityislasten hoito, joka kunnan tulee järjestää. Se tarkoittaa käytännössä, että koulupäivää jatkavat kerhot muuttuvat kokopäiväisiksi.

Moni menettäisi kouluruoan

Sekä Tampereella että Hyvinkäällä joululoma alkaa joulun aatonaatosta ja kouluun palataan maanantaina 10. tammikuuta. Loma on jo nyt kahden ja puolen viikon mittainen.

-Lähtökohtaisesti en ole kovin innostunut lomien pidentämisestä, sanoo perusopetuksen johtaja Mika Heikura Hyvinkäältä.

Heikura kannattaa ennemmin etäkouluun siirtymistä. Siitä on aikaisempia hyviä kokemuksia.

Myös Hyvinkäällä odotetaan sairaanhoitopiirin suosituksia ennen kuin päätöksiä tehdään. Heikura arvioi, että hallituksen toiveella tai kehotuksella on lopulta suuri painoarvo siinä, miten asiassa menetellään.

Heikura arvioi lomien pidentämisen rikkovan totuttua rytmiä.

Heikura pohtii lomien pidentämisen vaikutuksia koululaisiin eikä pidä sitä yksiselitteisesti hyvänä.

-Koulu tuo rytmiä lasten ja nuorten elämään. Jos lomakausi jatkuisi pidempään, rytmin muutos tapahtuisi kotona, mikä ei olisi hyvä asia, Heikura sanoo.

Heikurakin nostaa esiin huolen kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten tilanteesta. Moni on saanut esimerkiksi ruoan koululta. Tilanteessa, jossa päädytään jatkamaan lomaa etäkoulun sijaan, nämä lapset eivät saa kouluateriaansa.

Heikura on kuitenkin luottavainen sen suhteen, että tarvittaessa päätös etäkouluun siirtymisestä voitaisiin tehdä nopeastikin, päivässä tai kahdessa. Hyvinkäällä on jo hyviä kokemuksia esimerkiksi yhteistyöstä ateriapalvelun kanssa, joka toimitti kouluruuan koululaisille kotiin. Heikuran mukaan palvelun tarve on ollut hyvin suuri.

Toimitus

Toimitus