Kreml: USA ja Nato sivuuttavat Venäjän turvallisuushuolet, päätöksen jatkosta tekee Putin

Päätökset Venäjän seuraavista askeleista Yhdysvaltain ja Naton vastausten jälkeen tekee presidentti Putin, kertoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.
-Olemme saaneet vastaukset ja tutkimme niitä nyt yhtenä pakettina, kertoi Lavrov.
-Sen jälkeen päätöksen seuraavista askeleista tekee presidentti Vladimir Putin.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi, että Yhdysvallat ja Nato eivät ole ottaneet Venäjän turvallisuuhuolia lukuun, kun ne ovat kirjoittaneet vastaustaan Venäjän ehdotuksiin turvallisuutakeisiin liittyen.
-Lukuisat kollegoitteni eilen tekemät lausunnot tekevät selväksi, etteivät he ole ottaneet tosissaan meidän ehdotuksiamme, eivätkä he ole edes valmiita harkitsemaan niitä.
Peskov ilmoitti samalla, ettei Venäjä ole valmis keskustelemaan lyhyen ja keskipitkän matkan ohjusten rajoittamisesta irrallaan tästä turvallisuuden sopimuskokonaisuudesta.
Yhdysvallat vetäytyi vuonna 2019 ns. INF-ohjussopimuksesta. Kylmän sodan lopulla solmittu INF-sopimus kielsi maasta laukaistavat lyhyen ja keskipitkän matkan ohjukset. Nato ja USA olisivat nyt halukkaita keskustelemaan näistä ohjuksista osana Ukrainan tilanteen liennyttämistä.
Venäjä tarvitsee aikaa, mutta se ei viivyttele
Peskov kertoi myös ettei Venäjä viivyttele reaktiossaan lännen vastaukseen.
-En pysty kertomaan tarkkaa päivämäärää. Emme viivyttele, mutta typerää sitä olisi aivan seuraavanakaan päivänä odottaa.
Peskov painotti, että USA:lta ja Euroopalta meni kuukausi Venäjän lähettämien papereiden tutkimiseen. Joten ei meiltä kannata aivan tällä hetkellä reaktiota odottaa.
Uutistoimisto Tass kertoo sivuillaan myös Venäjän entisen presidentin pääministerin ja nykyisen Kansallisen turvallisuuneuvoston varapuheenjohtajan Dmitri Medvedev kommenteista pakotteisiin liittyen.
Medvedevin mukaan Venäjä ei hätkähdä edes USA:n paljon mainostamia ”pakotteita helvetistä”. Hänen mukaansa ne ovat retoriikkaa USA:n kotimaan politiikkaa varten.
-Venäjä on pakotteisiin tottunut, niitä oli jo Neuvostoliiton aikana. Mitään kauheaa ei ole niiden takia tapahtunut, päinvastoin – esimerkiksi maataloutemme on jopa kehittynyt pakotteiden ansiosta.
Venäjän ulkoministeriö julkaisi 17. joulukuuta ehdotuksen sopimuksiksi turvallisuutakuista, jotka Venäjä saisi Yhdysvalloilta ja Natolta. Siinä ehdotetaan kahta eri sopimusta – toista Washingtoniin kanssa ja toista Naton kanssa – jotka edellyttävät Natoa lopettamaan laajenemisensa itään päin, lopettamaan jäsenneuvottelut Ukrainan kanssa ja tekemään rajoituksia asevarusteluun, erityisesti ydinaseisiin liittyen.