Kriisikokous: Unkari haluaa pitää Venäjän energian – uhkaa veto-oikeudellaan

Unkari on uhannut käyttää veto-oikeuttaan, kun Euroopan unioni on keskustellut Venäjän vastaisten pakotteiden laajentamisesta energiaan.
EU-energiaministerit ovat pitäneet tänään maanantaina kriisikokousta. Venäjä katkaisi maakaasun viennin Puolaan ja Bulgariaan viime viikolla, kun ne kieltäytyivät maksamasta energiatoimituksia Venäjän ruplissa. Myös muut EU-maat ovat kieltäytyneet siitä, Reuters kirjoittaa.
Useat Euroopan unionin maat ovat hyvin riippuvaisia Venäjältä tuotavasta energiasta. Maat ovat pyrkineet löytämään uusia energialähteitä, jotta ne eivät rahoittaisi Venäjän käymää hyökkäyssotaa Ukrainaan.
Venäjän energiasta luopuminen on erityisen vaikeaa Saksalle, Itävallalle, Italialle ja Slovakialle, jotka ovat toistuvasti ilmaisseet varauksensa EU-suunnitelmiin. Maat pelkäävät energiapakotteiden vaikutusta omaan talouteensa.
Suurin vastustaja on kuitenkin Unkari, joka toisti uhkauksensa käyttää veto-oikeuttaan niihin suunnitelmiin, joissa energia lisättäisiin pakotelistalle.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán pidetään Venäjän presidentin Vladimir Putinin pitkäaikaisena liittolaisena. Orbánin hallituksen edustaja Zoltan Kovacs sanoi, ettei Unkari halua pakotteita Venäjän öljylle ja maakaasulle.
– Unkarin kanta liittyen mihin tahansa öljy- tai maakaasupakotteisiin ei ole muuttunut: me emme kannata niitä, Kovacs sanoi Reutersille.
Kovacs vahvisti Unkarin kannan sen jälkeen, kun kabinettiministeri Gergely Gulyás oli todennut saman unkarilaisen televisiokanavan haastattelussa.
– Koska päätökset vaativat yksimielisyyttä, ei ole järkevää, että komissio esittää maakaasua ja raakaöljyä koskevia pakotteita, jotka vaikuttaisivat Unkarin hankintoihin, Gulyás sanoi.
Tämä tarkoittaa käytännössä veto-oikeuden käyttöä. Unkari on suostunut myös siihen, että se maksaa jatkossa energiasta Venäjän ruplissa.
Euroopan unionin tavoitteena on ollut sopia Venäjän öljyn asettamisesta pakotteisiin tällä viikolla. Öljyn liittäminen pakotteisiin tuli mahdolliseksi, kun Saksa teki kannassaan täyskäännöksen.