Kuljetusyritysten toimitusjohtaja: Pakottaminen vie työpaikkoja – missä realismi?

Kuljetus- ja logistiikka-alan SKAL:n toimitusjohtaja Anssi Kujala perää realismia suunniteltaessa liikenteen sähköistämistä.

– Muutos on väistämättä edessä, mutta aikataulu pitäisi saada kohtaamaan realismi. Pelkällä lainsäädännöllä ja korkeilla hinnoilla ”pakottamalla” muutoksen vaikutukset voivat olla Suomen kilpailukyvylle haitallisia, Kujala kommentoi Facebookissa.

Polttonesteiden hinnat ovat nousseet rajusti Ukrainan sodan alettua. Kuljetusyritykset ovat luonnollisesti ottamassa hinnannousun iskua vastaan eturintamassa. Kujalan mukaan nyt onkin huolehdittava, että ala saa tukea sähköistämiseen, jotta se voisi investoida uuteen.

– Ensin pitäisi huolehtia, että kuljetusalalla on toimintaympäristö, joka nostaa yritysten investointitason 5 000-7 000 autoon vuodessa (nyt noin 3500) ja että uudet käyttövoimat ovat kilpailukykyisiä. Vaikka laajamittaiseen muutokseen investointiympäristön pitää olla kunnossa, ovat julkiset hankintatuet uusiin käyttövoimiin tervetulleita.

Kujala huomauttaa SKAL:n kuljetusbarometriin viitaten, että alan yritykset investoivat tällä hetkellä edelleen lähes täysin dieselkäyttöisiin ajoneuvoihin.

– Kuljetusbarometrimme perusteella 95 prosenttia uusista investoinneista kohdistuu dieselkäyttöisiin. Samaan aikaan koko Eurooppa pyrkii vähentämään riippuvuutta fossiilista polttoaineista. Tämä onkin perusteltua, mutta yhtälö on todella vaikea.  Alamme kustannuskriisin yhteydessä kuulin lausahduksia, että ”miksi ette vain vaihda sähköön tai kaasuun”. Tuollainen heitto tuntuu erityisen hölmöltä samaan aikaan kun alan investointikyky on heikko rajusti kohonneiden kustannusten vuoksi, Kujala sanoo.

 

Toimitus

Toimitus