Kuntalehti: Koulukiusaamiseen puuttumisessa eri kunnissa edelleen isot erot

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kiusaamiseen puuttumisessa on Suomen eri kunnissa ja kouluissa edelleen isoja eroja, vaikka suunta on parempaan, uutisoi Kuntalehti.

Tähän tulokseen on tullut Vaasan yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Niina Mäntylä. Hänen tutkimusraporttinsa peruskoulujen valvonnan puutteesta julkaistaan syksyn aikana.

Mäntylän mukaan lainsäädäntö ei esimerkiksi ohjaa riittävän täsmällisesti moniammatilliseen yhteistyöhön koulun ulkopuolisten viranomaisten kanssa. Laajaa yhteistyötä tarvitaan, sillä kiusaaminen ei rajoitu koulupäiviin. Se voi jatkua etäkiusaamisena verkossa, harrastuksissa tai koulumatkoilla.

Mäntylän mielestä Suomessa ei vieläkään ole järjestelmällistä valvontaa kiusaamisen estämiseksi ja hoitamiseksi. Kiusaamisselvittelyn aloittamisessa rooli jää pitkälle huoltajille, jotka voivat kanteluillaan käynnistää laillisuusvalvonnan, jos tilanteeseen ei ole puututtu.

Muutoksia kuitenkin tapahtuu. Esimerkiksi Opetushallitukselta on tullut uusi ohje, jossa nyt ensimmäistä kertaa mainitaan mahdollisuus tehdä kiusaajasta koulun vaihtaja. Lainsäädäntö on tämän jo aiemminkin mahdollistanut, mutta tätä ei ole käytetty.

Toimitus

Toimitus