Kuntyönantajien Jalonen: Poliitikkojen katteettomat lupaukset voivat kriisiyttää palkkaneuvottelut

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen pitää poliitikkojen astumista työmarkkinajärjestöjen areenalle vääränä signaalina kansalaisille niin veronmaksajina kuin äänestäjinäkin.

Sosiaalidemokraatit vaatii aluevaaliohjelmassaan kattavaa suunnitelmaa sote-alan palkkojen nostamiseksi. Sote-alan palkkojen korotustarpeita ovat nostaneet esiin myös muiden puolueiden yksittäiset poliitikot

–Poliitikkojen ei pitäisi sekaantua työmarkkinaneuvotteluihin. He eivät ole neuvottelujen osapuoli, Jalonen jyrähtää AlfaTV Uutisille.

Jalosen mukaan poliitikot tekevät tätä houkutellaakseen aluevaalien alla äänestäjiä. Hänen mukaansa vaatimuksilla ja katteettomilla lupauksilla voi olla myös kohtalokkaita seurauksia.

– Tällainen toiminta voi kriisiyttää neuvotteluja. Se nähtiin vuonna 2007. Silloin Tehy käytti harvinaista joukkoirtisanoutumista painostuskeinona neuvotteluissa.

Tuolloin yliopistosairaaloiden kriittisimmistä tehtävistä oli irtisanoutumassa 70–100 prosenttia hoitajista. Sairaanhoitopiirit arvioivat, että potilaita olisi kuollut jo muutamassa tunnissa, mikäli työtaistelu olisi alkanut. Joukkoirtisanoutuminen oli painostuskeino tilanteessa, jossa hoitajien lakko-oikeutta oli rajattu turvallisuuden takia.

Jalosen mukaan pienikin nousu palkoissa heijastuu myös veronmaksajien kukkaroon.

–Esimerkiksi yhden prosentin palkankorotus kunta-alalla merkitsee 220 miljoonan euron kustannuksia veronmaksajille.

Kunta-alan varsinaiset palkkaneuvottelut käynnistyvät tammikuussa. Jalosen mukaan neuvotteluista tulee hyvin haasteelliset.

–Julkisella taloudella ei ole yhtään ylimääräistä jakovaraa, hän muistuttaa.

Toimitus

Toimitus