Kuuluuko Moskovan patriarkaatin ääni myös Suomen kouluissa? – asiantuntijat vastaavat

Osa peruskoulujen ja lukioiden oppilaista kuuluu ortodoksisiin seurakuntiin Suomessa, jotka toimivat Vladimir Putinin sotatoimia Ukrainassa tukevan Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Ortodoksisesta kirkosta kerrotaan, että eniten näitä oppilaita on Suomalais-venäläisessä koulussa Helsingissä.

Opetusneuvos Outi Raunio-Hannula opetushallituksesta selventää AlfaTV Uutisille, ettei Moskovan patriarkaatin alaisuuteen kuuluviin ortodoksisiin seurakuntiin kuuluville oppilaille järjestetä omaa uskonnonopetusta, vaan he osallistuvat lähtökohtaisesti elämänkatsomustiedon opetukseen:

-Perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa ortodoksisen uskonnon opetuksen järjestämiseen liittyvät lainkohdat ja ohjeet koskevat vain Suomen ortodoksiseen kirkkoon kuuluvia oppilaita ja opiskelijoita. Näin ei tosin ole silloin, jos oppilas tai opiskelija kuuluu sellaiseen ortodoksiseen seurakuntaan, joka on rekisteröity Suomessa uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Silloin mennään niiden ohjeiden mukaan, jotka koskevat Suomessa rekisteröityihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvien oppilaiden ja opiskelijoiden katsomusopetuksen järjestämistä.

Raunio-Hannula painottaa, että mikäli opetuksen järjestäjä tarjoaa ortodoksista uskonnonopetusta, periaatteessa Suomen ortodoksiseen kirkkoon kuulumattomat (esim. Moskovan patriarkaatin alaisuuteen kuuluviin ortodoksisiin seurakuntiin kuuluvat) ortodoksioppilaatkin voivat uskonnollisen taustansa perusteella osallistua ortodoksiseen uskonnonopetukseen perusopetuksessa, mikäli heidän huoltajansa sitä pyytävät.

Suomen ortodoksisen kirkon kirkkopalvelujen koordinaattori Sirpa Okulov vahvistaa AlfaTV Uutisille saman. Osa esimerkiksi Suomen venäläisistä tahtoo kulttuurisista syistä siirtää lapsensa ortodoksiseen uskonnonopetukseen.

Uskonnonopetuksen ryhmistä ei ole kiirinyt hälyttäviä viestejä

Okulov ei ole toistaiseksi saanut mitään hälyttäviä viestejä uskonnonopettajilta lasten välisistä jännitteistä oppitunneilla.

-Alussa pelkona oli, että ryhmissä olevia venäläisiä alettaisiin katsoa pitkin hampain, Okulov sanoo.

Hän kertoo opettajasta Itä-Suomessa, jonka ryhmässä oli sekä ukrainalaisia että venäläisiä opiskelijoita:

-Opettaja piti oppilaille puheen, kun sota alkoi, että täällä kaikki ovat samanarvoisia ja täällä ei erotella, Okulov kuvaa.

Okulov kertoo, että tällä hetkellä jännitetään sitä, syntyykö ryhmissä jännitteitä Ukrainasta paenneiden ja venäläisten lasten välillä.

Venäjän propaganda uppoaa moniin aikuisiin

Venäläisiä kuuluu paljon Suomen ortodoksiseen kirkkoon ja heillä on Okulovin mukaan ollut keskenään hankausta Ukrainan sodasta. Osa hyväksyy sodan ja osa ei:

-Monilla varsinkin vanhemmilla henkilöillä on huono suomen kielen taito, ja kaikki tieto saadaan Venäjän tiedotusvälineistä. Heillä on vain se informaatio, joka Venäjältä tulee. On hyvä, että Suomessa tiedotetaan Ukrainan sodasta myös venäjäksi. Propaganda on kova ase, Okulov kuvaa.

 

Lisätty tekstiin lauseet 18.3.2022 klo 9.24:

Näin ei tosin ole silloin, jos oppilas tai opiskelija kuuluu sellaiseen ortodoksiseen seurakuntaan, joka on rekisteröity Suomessa uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Silloin mennään niiden ohjeiden mukaan, jotka koskevat Suomessa rekisteröityihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvien oppilaiden ja opiskelijoiden katsomusopetuksen järjestämistä. 

Toimitus

Toimitus