Kyberasiantuntija: Venäjä aikoo kylvää pelkoa Suomeen lähiviikkoina

Kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta uskoo vahvasti siihen, että Suomessa eletään tämän kevään aikana Venäjän voimakkaan hybridivaikuttamisen keskellä.

– Nato-keskustelu ja selonteko, joka on tulossa kohta eduskuntaan sekä meidän kansainväliset keskustelut aiheesta ärsyttävät Venäjää. He pyrkivät hybridivaikuttamisen eri keinoin vaikuttamaan meidän yhteiskunnalliseen ilmapiiriin, luomaan pelkoa, hämmennystä ja vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon, Limnéll kommentoi AlfaTV Uutisille.

Yksi keino on hänen mukaansa informaatiovaikuttaminen. Esimerkkinä hän mainitsee viime viikkoisen Tehtaankadun twiitin, jossa pyydetään ilmiantamaan väärinkäytöksiä Suomen venäläisväestöä kohtaan, jolla saataisiin jonkinlainen tekosyy tehdä toimenpiteitä.

– Muita keinoja ovat kyberhyökkäykset meidän tietoliikenneyhteyksiä vastaan. Energiapolitiikka on varmasti yksi niistä. Maalla ja merellä tapahtuvat ilmatilaloukkaukset lienevät yksi sellainen keino ja lisäksi ihmisvirrat tuohon itärajan taakse ja niitä päästetään sitten tulemaan. Tässä on hyvä huomata se, että tässä hybridivaikuttamisessa keinot saattavat tulla myös katveesta. Ne voivat olla sellaisia, joita emme välttämättä pysty edes ennakolta näkemään. Se edellyttää jatkuvaa hereillä oloa ja resilienssiä siihen, että tuli mitä tuli, niin taipua saa, mutta ei katketa.

Limnéllin mukaan informaatiovaikuttamisessa Venäjä tekee nyt kovasti töitä usealla rintamalla.

– Läntinen informaatio on vain yksi rintama. Voimakkaimmat suunnat ovat etelään ja itään, Kiinaan ja Intiaan. Ja sinne he pyrkivät luomaan sitä mielikuvaa, mitä he haluavat. Tällä hetkellä Venäjän keskeinen informaatiosodan tanner on oma väestö. Eli mitä halutaan, että omat kansalaiset ajattelevat sodasta.

Jarno Limnéllin haastattelu kokonaisuudessaan löytyy AlfaTV Uutis+ -ohjelmasta tämän linkin kautta.

 

Toimitus

Toimitus