“Kylmä tuuli puhaltaa” – Venäjän pullistelu vaikuttaa myös Suomeen

Milttonin varatoimitusjohtaja Katri Makkosen arvion mukaan Venäjän toimia Itä-Euroopassa on nyt vaikea ennakoida.

Makkonen arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin esittämää ulko- ja turvallisuuspoliittista vaatimuslistaa Euroopan maille ei ole tarkoitettukaan hyväksyttäväksi.

– Se on tuhannen taalan kysymys, mitä Putin nyt yrittää, koska hänhän ei voi varmasti kuvitella, että kaikki nämä vaatimukset hyväksytään – että luoko hän sellaista tilannetta, jossa hän voi sanoa, että on pakko hyökätä Ukrainaan, koska vaatimuksiin ei suostuttu, Makkonen sanoo.

Venäjä on viime aikoina siirtänyt merkittäviä määriä joukkojaan Ukrainan vastaiselle rajalle.

Toisena vaihtoehtona Makkonen näkee sen, että Putin hakisi nyt vaatimuksillaan Yhdysvalloilta tunnustusta Venäjän asemalle suurvaltana.

Putinin vaatimukset koskettaisivat joka tapauksessa myös Suomea.

– Asia koskee meitä, koska me emme ole Naton jäsen, ja Venäjä vaatii, että Nato ei enää laajenisi itään. Kylmä tuuli puhaltaa, Makkonen sanoi.

Niinistön diplomatia saa kiitosta

Makkonen otti asiaan kantaa ollessaan maanantai-iltana vieraana AlfaTV:n Sanna Ukkola Live -ajankohtaisohjelmassa.

Ohjelmassa vieraina olivat myös perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen sekä Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen esimies Juha Ristamäki.

Rantasen mukaan nyt käynnissä oleva tilanne konkretisoi ulko- ja turvallisuuspoliittisen toimintaympäristön muutoksia. Rantanen näkee Suomen kannalta kuitenkin hyvänä sen, että presidentti Niinistö pitää keskustelun auki kaikkiin osapuoliin.

– Se on tietysti hirveän hyvä ollut meille, että presidentti Niinistö on ollut tässä aktiivinen ja kuitenkin käynyt sitä dialogia kaikkiin ilmansuuntiin, Rantanen sanoi.

Niinistö on viime viikolla keskustellut puhelimitse Ukrainan tilanteeseen liittyen sekä Putinin että Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa puhelimitse. Maanantaina Niinistö vuorostaan keskusteli puhelimessa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Keskustelua illan ohjelmassa käytiin myös Suomen Nato-option merkityksestä.

– Eihän meillä ole mitään Nato-optiota, jos Euroopassa voimasuhteet jäädytetään sillä tavalla kuin Venäjä haluaa – no sitä ei varmaan tapahdu, mutta sitähän he pyrkivät tekemään, Ristamäki sanoi.

Toimitus

Toimitus