Kysely: Ydinvoiman kannatus huippulukemissa – ilmastosyyt nostaneet suosiota

Ydinvoiman kannatus on Suomessa nyt korkeammalla kuin koskaan mittaushistorian aikana, selviää Energiateollisuus ry:n Kantar Publicilla teettämästä kyselystä. Ydinvoiman kannatusta on mitattu yhtäjaksoisesti vuodesta 1983.

Myönteisesti ydinvoimaan suhtautuu nyt 60 prosenttia vastanneista (34 prosenttia täysin myönteisesti ja 26 prosentti pääpiirteissään myönteisesti). Kielteisesti suhtautuvia oli 11 prosenttia (3 prosenttia täysin kielteisesti ja 8 prosenttia pääpiirteissään kielteisesti). Tuoreen kyselyn aineisto kerättiin huhtikuussa 2022.

Taustalla myös halu  irtaantua energiayhteistyöstä Venäjän kanssa

Ilmastosyyt ovat jo pitkään olleet yksi keskeisistä tekijöistä ydinvoiman suosion taustalla, Energiateollisuus kertoo tiedotteessaan. Enemmistö, 62 prosenttia piti ydinvoimaa tärkeänä keinona torjua ilmastonmuutosta.

Energiateollisuus ry:n tuotannosta vastaavan johtajan Jari Kostaman mukaan ydinvoiman kannatusta vaikuttaa nostaneen myös kallistunut fossiilisen energian hinta ja tarve irrottautua energiayhteistyöstä Venäjän kanssa. Ydinvoiman suosioon saattaa vaikuttaa myös se, että Suomi on ensimmäisenä saamassa valmiiksi käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisun. Posivan Onkalo valmistuu 2020-luvun puolivälissä.

Toimitus

Toimitus