Lasten kivun hoito tehostuu – Tampereelle uusi lasten ja nuorten kipupoliklinikka

Lasten kivun hoito paranee entisestään Suomessa, kun Tampereen yliopistolliseen sairaalaan (TAYS) avataan 10. tammikuuta lasten ja nuorten kipupoliklinikka. Kipupoliklinikan potilaaksi tullaan lääkärin lähetteellä, ja siellä tutkitaan ja hoidetaan lasten ja nuorten sekä äkillistä että pitkäaikaista kipua moniammatillisesti.
-Tavoitteena on että, kaikkiin yliopistosairaaloihin tulisi lasten kivun osaamispaikka. HUS on valtakunnallinen keskus, HUS myös perustaa tutkimustoimintaa ja koordinoi sitä, kertoo vastuualuejohtaja Tuija Poutanen AlfaTV Uutisille.
Tyypillisen potilaan kivun syy on epäselvä
Poutasen mukaan tyypillinen kipupotilas ei suinkaan ole syöpää sairastava tai leikkauksesta toipuva lapsi vaan lapsi, jolla on syystä tai toisesta jonkin alueen kipu, mutta kivun syytä ei ole saatu laajoista tutkimuksista huolimatta selville.
– Lapsi on joutunut jäämään pois harrastuksista ja koulusta, eikä pysty elämään tavallista arjen elämää. Lapsen kivusta tulee näin myös koko perheen ongelma. Tavoitteena olisi, että näihin tilanteisiin päästäisiin nopeasti kiinni, etteivät tilanteet pitkittyisi ja muodostuisi hankaliksi lapselle ja perheelle, Poutanen kuvaa.
Poutanen korostaa, että näiden lasten hoito on niin vaativaa, että on hyvää ja tarkoituksenmukaista, että hoito tapahtuu isommassa keskuksessa. TAYSin kipupoliklinikan työntekijöihin kuuluvat lasten kivun hoitoon perehtyneen lastentautien erikoislääkärin ja sairaanhoitajan lisäksi kipupsykologi, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja sosiaalityöntekijä. Akuutin kivun hoitoon osallistuvat lisäksi anestesialääkäri sekä lastenkirurgi.
Poliklinikan kiputyöryhmään kuuluvat myös kuntoutusohjaaja, lastenneurologi, lasten reumalääkäri sekä lasten ja nuorten psykiatrian asiantuntijat.
Opiaatteja käytetään lapsilla lähinnä akuuttiin hoitoon
Poutanen painottaa, että pääperiaate lasten kipulääkkeiden käytössä on se, ettei opiaatteja käytetä pitkäaikaiskäytössä. Ne ovat lähinnä akuuttiin kivun hoitoon käytettäviä lääkkeitä. Ne voivat olla esimerkiksi leikkauksen jälkeisiä, vaativia kiputilanteita.
– Pitkäaikaishoidossa käytetään muita, erilaisia kivun hoidossa käytettäviä lääkkeitä, joiden määräämiseen vaikuttaa paitsi lapsen ikä myös kivun laatu, Poutanen sanoo.
Jokaiselle kipuklinikan potilaalle laaditaan yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma, jonka tavoitteena on, että hyvällä kivunhoidolla lapsi voisi jatkaa tavanomaista arkea.
Lasten ja nuorten kipupoliklinikan perustaminen TAYSiin mahdollistui, kun Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n saama 400 000 euron lahjoitus Tampereen Lihakauppiasyhdistykseltä päätettiin ohjata lasten ja nuorten kivun hoitoon.