Lavrov: “En näe kompromissin mahdollisuutta”

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasi tänään venäläistä mediaa Moskovassa ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Venäjä oli vastaanottanut Yhdysvaltain ja Naton kirjalliset vastaukset vaatimuksiinsa. Lavrovin lausumien perusteella tilanne on aikamoisessa umpikujassa, vaikka Lavrov vakuuttikin, ettei Venäjä halua sotaa.

-Jos se Venäjästä on kiinni, niin sotaa ei tule. Moskova ei halua sotaa, mutta emme anna lännen törkeästi jättää etujamme huomioimattakaan. 

Lavrov myös totesi, että neuvotteluja Venäjän asettamista turvatakuista käydään. 

-Amerikkalaiset ja Nato tutkivat lähettämiämme yksinkertaisia ehdotuksia yli kuukauden. Saimme vastauksen vasta toissapäivänä. Se langettaa aikamoista varjoa neuvottelujen päälle, mutta toissijaisissa asioissa heidän vastauksissaan on jotakin järkeä. 

Jos ette te, niin emme mekään

Lavrovin mielestä Venäjä haluaa neuvotella rehellisesti oman turvallisuutensa puolesta, mutta länsi ottaa hysteerisesti esiin kysymyksen Ukrainan turvallisuudesta. Venäjä ei muuta kantaansa, jos USA ja Nato eivät muuta omaansa, erityisesti Venäjän vaatimien takuiden suhteen.

-Jos he jankkaavat, etteivät muuta päätöstään, niin emme muuta mekään. Asia on vain niin, että heidän kantansa perustuu vääriin väitteisiin, suoranaisiin tosiasioiden vääristelyihin, kun taas meidän kantamme perustuu sellaiseen, mikä on allekirjoituksin vahvistettu. En näe kompromissin mahdollisuutta. 

Länsi on uhannut Venäjää ”ennennäkemättömillä” taloudellisilla sanktioilla. Niitä ovat mm. Nord Stream 2 -kaasuputken käyttöönoton pysäyttäminen sekä henkilökohtaiset presidentti Putiniin kohdistuvat pakotteet, mistä presidentti Joe Biden puhui aiemmin tällä viikolla. Pakotteista Lavrov sanoi tänään:

-Olemme sanoneet amerikkalaisille, että nyt mainittu paketti, mikä pitää sisällään Venäjän sulkemista kaikista lännen kontrolloimista taloudellisista ja rahoituksellisista järjestelmistä – se merkitsee käytännössä kaikkien suhteittemme irtisanomista. 

Venäjän ulkoministeriö julkaisi 17. joulukuuta ehdotuksen sopimuksiksi turvallisuutakuista, jotka Venäjä saisi Yhdysvalloilta ja Natolta. Siinä ehdotetaan kahta eri sopimusta  – toista Washingtonin kanssa ja toista Naton kanssa – jotka edellyttävät Natoa lopettamaan laajenemisensa itään päin, lopettamaan jäsenneuvottelut Ukrainan kanssa ja tekemään rajoituksia asevarusteluun, erityisesti ydinaseisiin liittyen. 

Toimitus

Toimitus