Lavrov hakee tukea Afrikasta, Venäjä lisännyt sotilasyhteistyötä alueella

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on tällä viikolla keräämässä tukea Afrikassa, Deutsche Welle kirjoittaa. Lavrovin on määrä vierailla Egyptissä, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ugandassa ja Etiopiassa.
Sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla, se on joutunut kohtamaan kansainvälisen yhteisön pakotteet ja suuttumuksen. Moni afrikkalainen maa on kuitenkin Venäjän vanha ystävä, sillä Neuvostoliitto auttoi maita itsenäistymään eurooppalaisten siirtomaaisäntien vallasta. Nyt Lavrov on matkalla lunastamassa tuota ystävyyttä.
Vaikka moni Afrikan maa on ollut hyvin riippuvainen Venäjän ja Ukrainan viljasta ja vaikka niistä on tullut maailmanlaajuisen ruokakriisin suurimpia kärsijöitä, Lavrov löytää Afrikasta ystäviä. Länsimaille on selvää, että Venäjän hyökkäys ja Ukrainan satamien saarto on syy ruokakriisiin, mutta Afrikassa moni uskoo Venäjän propagandan ja näkee läntisen puolustusliitto Naton vain siirtomaavallan jatkeena.
Juuri sotilasasioissa Venäjä pyrkii saamaan jalansijaa Afrikassa.
Venäjä kouluttaa ja ottaa hyödyn irti sotilasvallankaappauksista
Viime kuukausina Venäjä on allekirjoittanut useita poliittisia ja sotilaallisia sopimuksia Afrikassa.
Alkuvuodesta tammikuussa satoja venäläisiä sotilasasiantuntijoita saapui sisällissodan runtelemaan Maliin. Myös venäläinen yksityisarmeija Wagner, jolla on yhteyksiä Venäjän johtoon, kutsuttiin paikalle ”kouluttamaan Malin turvallisuusjoukkoja”. Aiemmin paikalla oli ollut Ranskan johtamat eurooppalaiset joukot. Myös Suomi oli mukana näissä joukoissa.
Mali muutti suuntaansa sen jälkeen, kun maassa tapahtui sotilasvallankaappaus vuonna 2020.
Malin naapurimaan Burkina Fason tarina on samankaltainen. Tammikuisen sotilasvallankaappauksen jälkeen se on lähentynyt Venäjää.
Sotilaat ovat viimeisen vuoden aikana ottaneet vallan myös Sudanissa, Tšadissa, Guineassa ja Guinea Bissaussa. Kaikkia näitä sotilasvallankaappauksia yhdistää se, että sen tehneet sotilaat saivat koulutuksensa Venäjältä.
Venäläinen yksityisarmeija Wagner on läsnä myös Keski-Afrikan tasavallassa, jossa sitä on syytetty vakavista ihmisoikeusrikkomuksista.
Aseita ja ydinvoimaa
Venäjä pyrkii olemaan turvallisuustoimija Afrikassa, jotta se kykenee kohtaamaan länsimaiden rintaman, Irina Filatova Moskovan kauppakorkeakoulusta arvioi. Hänen mukaansa Venäjä pyrkii antamaan itsestään kuvan Afrikan puolustajana.
Venäjä on tällä hetkellä Afrikan suurin aseistaja. Viime vuosina 18 prosenttia kaikesta Venäjän aseviennistä on mennyt Afrikkaan.
Venäjä on myynyt myös ydinvoimateknologiaa useaan afrikkalaiseen maahan. Venäläinen yhtiö on muun muassa aloittanut Egyptin ensimmäisen ydinvoimalan rakentamisen tänä kesänä.
Lue lisää:
Länsi vasta herää siihen, että moni maa on Venäjän ja Kiinan puolella – (alfatvuutiset.fi)
Miksi Afrikassa ei tuomita Venäjää? – ”Moni ajattelee, että olemme velkaa” – (alfatvuutiset.fi)
Venäjä ja islamismi näännyttävät länsiafrikkalaisia – (alfatvuutiset.fi)
Afrikan unionin johtaja: ”Jos Afrikka ei ole turvassa, maailma ei ole turvassa” – (alfatvuutiset.fi)
Ranska vetänyt joukkonsa Malista – Macron ei myönnä epäonnistumista – (alfatvuutiset.fi)