Lavrov: Lännen rikkomukset eivät ole hyväksyttäviä, Venäjä harkitsee toimia

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ovat keskustelleet puhelimitse. Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Lavrovin viesti Blinkenille oli, että Venäjän ehdotuksia sen turvallisuuden takaamiseksi ei ole otettu riittävästi huomioon. 

-Washingtonin ja Brysselin vastaukset Venäjän tekemiin ehdotuksiin sopimuksiksi, jotka takaavat sen turvallisuuden ylenkatsovat Venäjälle elintärkeitä ehtoja: sitä ettei sotilasliitto laajene enempää ja ettei hyökkäysaseita sijoiteta Venäjän rajan välittömään läheisyyteen. 

Lavrov muistutti Blinkeniä siitä, ettei tekoja, jotka rikkovat jakamatonta turvallisuutta euroatlanttisella alueella voida hyväksyä ja että Venäjä harkitsee toimia, mitkä alleviivaavat näiden tekojen peruuttamattomuutta. 

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price kertoi ulkoministerien keskustelleen akuuteista ja yhteisistä huolenaiheista liittyen Venäjän mahdollisiin sotilaallisiin aggressioihin Ukrainassa lähipäivinä. 

-Ministeri teki selväksi, että diplomattinen tie kriisin ratkaisemiseksi pysyy avoinna, mutta se vaatii Venäjältä toimia jännitteiden liennyttämiseksi ja osallistumista keskusteluihin hyvässä hengessä. Mikäli Moskova jatkaa aggressioiden tiellä ja hyökkää Ukrainaan, on siitä seurauksena päättäväinen, massiivinen ja yhtenäinen transatlanttinen vastaus. 

Presidentti Vladimir Putinin ja presidentti Joe Bidenin odotetaan keskustelevan vielä myöhemmin tänään.

Toimitus

Toimitus