Liettua pyytää EU:n apua Kiinan uhkaan

Liettua pyytää Euroopan unionin apua diplomaattiseen selkkaukseen Kiinan kanssa. Liettualaiset diplomaatit tekivät nopean lähdön Pekingistä alkuviikosta, koska Taiwan avasi lähetystön Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan. Lähetystöä pidetään tosiasiallisesti suurlähetystönä ja siten suorien diplomaattiyhteyksien luomisena, kirjoittaa Reuters.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan ja on ollut hyvin tarkka, etteivät muut maat luo virallisia diplomaattisuhteita Taiwaniin eivätkä tunnusta Taiwania itsenäiseksi valtioksi.

Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis kertoi, että Kiina vaati Liettuan suurlähetystön muuttamista väliaikaisen asiainhoitajan toimistoksi. Landbergisin mukaan Kiina ilmoitti, ettei liettualaisdiplomaattien henkilökortit ole enää voimassa.

Diplomaattilähteet sanoivat, että liettualaisten lähtö Kiinasta tapahtui pelottelun takia.

Kiinan ulkoministeriö kutsui syytöksiä perusteettomiksi.

-Jos liettualaiset eivät kohtaa todellisuutta, jos he eivät pohdi ja korjaa virheitä, vaan väistelevät omaa vastuutaan, asettaa se kahdenkeskiset suhteet vain entistä enemmän haastavaan tilanteeseen, sanoo Kiinan ulkoministeriön edustaja Wang Wenbin lehdistötilaisuudessa.

Liettuan presidentin Gitanas Nausėdan neuvonantaja kertoi Liettuan presidentin pyytävän apua Euroopan unionilta.

-Presidentti puhuu Euroopan johtajille kohtaamastamme painostuksesta. Tämä johtanee keskusteluihin siitä, miten Euroopan unioni ja erityisesti Euroopan komissio voisi auttaa Liettuaa tässä asiassa, sanoo Liettuan presidentin edustaja Asta Skaisgiryte.

-Tahdomme, että eurooppalaiset kumppanimme ymmärtävät konfliktin ja että taloudellisen toimenpiteet ovat mahdollisimman laajoja.

Toimitus

Toimitus