Liettua: Venäjä levittää disinformaatiota Kaliningradin sulusta

Venäjä levittää disinformaatiota Kaliningradin sulusta, kaikki tuotteet eivät ole sulun piirissä, Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis sanoi. Landsbergisin lausunto tulee sen jälkeen, kun Venäjä uhkasi Liettuaa vastatoimilla sulun takia, The Guardian kirjoittaa.

Kaliningrad on Venäjän alue, joka sijaitsee muusta Venäjästä erillään Liettuan ja Puolan välissä. Liettua kielsi viime perjantaina joidenkin tuotteiden kulun maa-alueidensa kautta Kaliningradiin.

Venäjä piti Liettuan ilmoitusta ennennäkemättömänä ja sanoi, että he pidättävät oikeuden vastatoimiin kansallisen edun turvaamiseksi. Putinin edustaja Dmitry Peskov kutsui Liettuan toimia laittomiksi.

-Tämä päätös on todella ennennäkemätön. Se on rikkomus kaikkea vastaan. Me pidämme tätä laittomana. Tilanne on enemmän kuin vakava. Tarvitsemme syväluotaavan analyysin, jotta voimme työstää vastauksemme, Peskov sanoi.

Venäjän ja Euroopan unionin erimielisyydet leimahtivat liekkeihin, kun Venäjä hyökkäsi ilman provokaatiota Ukrainaan helmikuun lopulla. Venäjä on myös estänyt esimerkiksi viljan viennin Ukrainasta aiheuttaen näin maailmanlaajuisen ruokakriisin.

Suuri osa Kaliningradin tarvitsemista tuotteista tuodaan rautateitse Liettuan kautta. Venäjän ulkoministeriö vaati Liettuaan perumaan ”avoimesti vihamielisen” päätöksen.

-Jos rahtia Kaliningradin ja muun Venäjän federaation välillä Liettuan kautta ei lähitulevaisuudessa täysin palauteta, Venäjä varaa oikeuden toimiin, joilla se suojelee kansallista etua, ulkoministeriö tiedotti.

Landsbergisin mukaan Venäjä levittää väärää tietoa. Liettuan valtion rautatiet panevat täytäntöön Euroopan unionin pakotteita. Nämä pakotteet kieltävät teräksen viennin ja rautatuotteiden viennin Venäjälle.

Hänen mukaansa puolet tavaroista, joita tavallisesti kulkee Liettuan kautta, ovat jatkossa pakotteiden piirissä.

-Mielestäni tässä oli Venäjän viranomaisten julkistamaa väärää tietoa, eikä ensimmäistä kertaa, mutta olen iloinen, että meillä on mahdollisuus selvittää tämä, Landsbergis sanoi.

-Tässä vaiheessa vähän alle puolet tavaroista, jotka kulkevat Liettuan kautta, ovat pakotelistalla, mutta se ei tarkoita, että kaikki olisivat juuri nyt.

Landsbergis huomautti, että esimerkiksi öljy ei ole vielä pakotelistalla vaan se siirtyy listalle vuoden lopulla. Venäjä on ilmoittanut, että se olisi jo pakotteiden piirissä, mutta se ei ole totta, Landsbergis toteaa.

Toimitus

Toimitus