Lindén kiitteli käräjäoikeuden päätöstä hoitajalakkojen kieltämisestä: “Hyvä asia”

Eduskunta pääsi aloittamaan kiistellyn potilasturvallisuuslain käsittelyn lähetekeskustelussa keskiviikkona neljän jälkeen iltapäivällä. Jo aiemmin päivällä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta oli käsitellyt lakiesitystä kokouksessaan.

Lain salissa esitellyt perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) kiitteli puheenvuorossaan Helsingin käräjäoikeuden päätöstä, joka kieltää miljoonan euron uhkasakon voimin hoitajajärjestöjä Tehyä ja SuPeria aloittamasta lakkoja kolmen sairaanhoitopiirin teho-osastoilla.

– Se, että riippumaton oikeuslaitoksemme on tänään tehnyt turvaamispäätökset koskien ilmoitettuja teho-osastojen työtaisteluita kieltämällä ne, on hyvä asia. Sen vaikutusta arvioivat huolella sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet yhdessä oikeusministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesten kanssa. Lindén totesi.

Käräjäoikeus totesi ratkaisussaan, että turvaamistoimella ei oteta kantaa hoitajien lakko-oikeuteen, vaan nyt asian ratkaisuun saadaan lisäaikaa. Ensimmäisen teho-osastoa koskevan lakon piti alkaa sunnuntaina.

Lindén huomautti, että hänellä itsellään ei ole ollut käytössä käräjäoikeuden papereita, vaan hän on asiassa mediatietojen varassa. Lindén kuitenkin kuvaili hallituksen lakiesityksen olevan lievempi kuin käräjäoikeuden näkemyksen.

– Tämä nyt esiteltävä lakiesitys ei ole lakon kieltämislaki. Tämä on itse asiassa lievempi kuin käräjäoikeuden nyt tekemät turvaamispäätökset.

Hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on ilmoittanut, että se ei aio hyväksyä lakiehdotusta ellei siihen saada puolueen haluamia tarkennuksia erityisesti tarkkarajaisuuteen.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti salikeskustelussa, että ”koko hallitus ja kaikki ministerit puoluetta katsomatta” on hyväksynyt hallituksen esityksen. Hän toivoi lakko-oikeutta käytettävän vakiintuneella tavalla ilman että ihmishenkiä asetetaan vaaraan.

Vasemmistoliiton riveistä kuitenkin kuului muutamissa puheenvuoroissa yhä epäilyksiä lakiesitystä kohtaan.

Esimerkiksi hallituksen alkukauden sosiaali- ja terveysministerin salkkua kantanut Aino-Kaisa Pekonen (vas) kyseli, että kun lakiesitys on valmisteltu kiireellä ja aikataulu eduskunnassa on tiukka, ja Helsingin käräjäoikeus antanut kieltopäätöksensä, onko lakia tarpeen enää käsitellä eduskunnassa tai voisiko siihen ottaa edes aikalisän.

Myös Merja Kyllönen (vas) kannatti aikalisää lakiesityksen käsittelyyn.

Lähetekeskustelu potilasturvallisuuslaista keskeyttiin kello 16.50 ja sitä jatketaan illemmalla kun muut eduskunnan päiväjärjestyksen asiat on saatu käsiteltyä.

Toimitus

Toimitus