Lindén: “Maksan mielelläni enemmän veroja, jotta julkisen terveydenhuollon työntekijät saisivat paremmat palkat”

Eduskunnan kyselytunnilla puhututtivat kahden henkilövaltaisen alan palkat ja rahoitus.
Kyselytunnin aloittanut oppositiopuolue perussuomalaisten Arja Juvonen moitti pääministeri Sanna Marinia (sd) siitä, että hallitus ei ole auttanut hoitoalaa saamaan parempaa palkkaa.
– Pääministeri Marin, te ja puolueenne olette ennen monia edellisiä vaaleja luvanneet hoitajille vaikka mitä. Lupauksille käy kuin vappusataselle. Tällaisten vaalilupauksien sijaan voisitte tehdä asialle jotakin. Panostakaa hoitajien palkkoihin, panostakaa siihen, että saadaan lisää hoitajia, panostakaa potilasturvallisuuteen, Juvonen totesi.
Marin muistutti vastauksessaan, että julkisen sektorin palkkaneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä.
– Tältä osin tilanne on se, että on asetettu sovittelulautakunta, joka tällä hetkellä hakee ratkaisuesitystä, jonka se voi osapuolille esitellä. Itse arvioisin, en tarkkaan tiedä, mutta arvioisin, että todennäköisesti ensi viikolla tällainen esitys saadaan aikaiseksi, ja sitten osapuolet sitä käsittelevät. Pääministerinä tietenkin toivon, että esitys olisi sellainen, että se olisi eri osapuolten hyväksyttävissä niin, että esimerkiksi työtaistelutoimenpiteille ei olisi tarvetta.
Perussuomalaiset olivatkin huolissaan perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd) eteenpäin ajamasta laista, joilla hoitajat pakotettaisiin töihin lakon aikana tai heitä estettäisiin irtisanoutumasta.
– Oli välttämätöntä, että se (laki) valmisteltiin. Valviran ylijohtaja Henriksson kiinnitti erittäin vakavaa huomiota siihen, että pahimmillaan, varsinkin tämän viikon alussa tiistaina, suojelutyön saanti oli niin vähäistä, että se uhkasi välittömästi — jos keskiviikkoaamu olisi tullut vielä lakon aikana — potilaiden henkeä ja terveyttä vakavalla tavalla. Me emme kuitenkaan onneksi tarvinneet sitä lakia siinä tilanteessa, koska lakko päättyi, ja nyt olemme uudessa tilanteessa, jossa kaikki huomio on nyt laitettava tänne neuvotteluihin, Lindén vastasi.
Lindén ilmoitti henkilökohtaisena kantanaan hyväksyvänsä verojen korottamisia, jos sillä saataisiin hoitajien palkkatilanne paremmaksi.
– Sanonpa ihan suoraan näin, että henkilökohtaisesti minä – hyvätuloisena, lääkäritaustaisena – olen valmis mielelläni maksamaan enemmän veroja, jotta meidän julkisen terveydenhuollon ja sosiaalihuollon työntekijät saisivat paremmat palkat.
Poliisien määrä vähenee?
Toinen oppositiopuolue kokoomus puolestaan kritisoi hallitusta siitä, että kehysriihessä annettiin miljardeja Suomen puolustukseen, mutta sisäinen turvallisuus jäi saamatta tarvitsemaansa lisärahoitusta.
– Kauniista sanoista huolimatta kehysriihi oli sisäisen turvallisuuden näkökulmasta suuri pettymys. Poliisi ei saanut tarvitsemaansa. Julkisen talouden suunnitelmassa poliisille esitetään yhdeksän miljoonan korotusta. Siteeraan sisäministeriön tiedotetta: ”Päätös on merkittävästi vähemmän kuin sisäministeriö on esittänyt, eikä se mahdollista poliisin toiminnan tason säilyttämistä vuoden 2022 tasolla”, Sofia Vikman (kok) sanoi.
Kokoomuksen poliisikansanedustaja Kari Tolvanen laski, että koska poliisi sai pyytämänsä 50 miljoonan euron sijasta yhdeksän miljoonaa euroa, poliisin täytyy vähentää noin 200-300 poliisimiestä vuoden alusta.
Sisäisestä turvallisuudesta vastaava sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) ei koronatartunnan vuoksi osallistunut kyselytunnille, mutta valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) totesi “ettei asioita ratkota vain lisäeuroilla kehysriihessä”, vaan Saarikon mukaan pitkin vaalikautta on tehty päätöksiä, joiden tarkoitus on nimenomaan lisätä poliisin näkyvyyttä arjessa.
– Haluan tarkentaa, ettei edustajan puheenvuorosta jää sellainen kuva, että hallituksen panokset Suomen poliisille on yhdeksän miljoonaa. Poliisin mittakaava on sadoissa miljoonissa. Sekin, aivan kuten edellisessä kysymyksessä esiin nostettu hoitoala, sote-ala, on hyvin henkilövaltainen, ja siksi on ilo kertoa, että tällä vaalikaudella on kohdistettu lisäeuroja merkittävästi – paljon enemmän kuin se mainitsemanne 9 miljoonaa – poliisien määrän kasvattamiseen, mutta myös pelastusalan koulutusta on miljoonilla vahvistettu erityisesti Kuopiossa, Saarikko vastasi.