Lintilä EU:n energiahätäkokouksesta: “Yhtenäisyys erittäin vahvaa”

EU-maiden energiaministerit pitivät perjantaina kokoustaan Brysselissä. Tilaisuutta kuvailtiin hätäkokoukseksi, jonka aiheena oli energian hinta sekä Euroopan maiden varautuminen alkavaan talveen. Ministerit yrittivät löytää keinoja hillitä erityisesti maakaasun korkeaa hintaa, sillä se määrittelee koko sähköntuotannon hintatasoa.

Suomea kokouksessa edusti elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Suomi lähti kokoukseen tavoittelemaan ainakin hintakattoa maakaasulle sekä sähkön ja maakaasun hinnan erottamista toisistaan.

– Kannoin ennen tätä päivää huolta siitä, kuinka yhtenäinen EU on näissä energiatoimissaan. Yhtenäisyys oli erittäin vahvaa ja laajaa – yhteinen tahtotila on hyvin selvillä, Lintilä totesi helpottuneena suomalaistoimittajille perjantaina iltapäivällä.

Lintilän mukaan monet sellaiset maat, jotka ovat ennen suhtautuneet EU:n yhteisiin energiatoimiin kriittisesti asettuivat nyt osaksi yhteistä rintamaa.

– Kokouksen ilmapiiri oli hyvin vakava, mutta tosiasiat tunnistettiin ja tunnustettiin.

Venäläiselle maakaasulle asetettavasta hintakatosta ei kokouksessa kuitenkaan päästy sopuun, sillä Unkari oli tiettävästi ehdotusta vastaan. Sen sijaan esimerkiksi sähkön tekninen hintakatto etenee jatkovalmisteluihin.

Energiaministerien hätäkokouksen tarkoituksena oli antaa evästyksiä EU-komissiolle, joka kertoo tarkemmista ehdotuksistaan energiakriisin helpottamiseksi ensi viikolla – Lintilän mukaan todennäköisesti keskiviikkona.

Toimenpidelistalla ovat ainakin yhteiset toimet sähkön säästämiseksi sekä sähköyhtiöiden voittojen rajoittaminen.

– Kiire tunnistettiin, eli että nyt mennään todella nopeasti ja (syynä) on puhtaasti se, että me olemme kohta talvessa, jolloin kaikki tulee eskaloitumaan. On varmasti toimia, jotka tulevat vaatimaan vielä pitempääkin tarkastelua – jotka eivät ole esimerkiksi teknisesti valmiita vielä tehtäviksi, Lintilä sanoi.

– Milloin ne ovat lopullisissa ratkaisumalleissa, sitä on hyvin vaikea sanoa tällä hetkellä.

Toimitus

Toimitus