Luke: Perunan viljelyä varjostaa kannattavuushaaste – varastomäärät vihdoin normaalitasolla

Kotimaassa ruokaperunan viljelijähinta oli syyskuussa 19,96 senttiä /100 kiloa, uutisoi Luonnonvarakeskus (Luke). Hinta on noussut syyskuuhun 2021 verrattuna noin kahdella sentillä eli 11 prosentilla.

Kuitenkin Tilastokeskuksen Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksin mukaan elokuusta 2021 elokuuhun 2022 on energia- ja voiteluaineiden hinta kohonnut 47 prosenttia ja lannoitteiden jaja maanparannusaineiden hinta 81 prosenttia. Tuotantopanosten merkittävä kallistuminen laittaa perunatuottajat nyt miettimään, mitä viljellä ensi kautena.

Tullin tilastojen mukaan elokuussa vietiin ruokaperunaa selvästi tavallista enemmän. Viedystä 630 000 kilosta suurin osa meni Viroon, mutta myös Latviaan ja Ruotsiin. Keski-Euroopan perunaviljelykset kärsivät kuivuudesta, joten vientimahdollisuuksia on.

Rankkasateet pienensivät satoa

Perunan varastomäärät ovat palanneet normaalitasolle viime syksyn kadon jälkeen, vaikka rankkasateet ennen sadonkorjuuta kurittivatkin perunasatoa erityisesti Etelä-Pohjanmaalla. Lokakuun puolivälissä maatilojen varastoissa oli 189 miljoonaa kiloa ruoka- ja ruokateollisuusperunaa. Tästä ruokaperunaa oli 159 miljoonaa kiloa.

Toimitus

Toimitus