Luottamus demokraattisten maiden hallituksiin laskenut selvästi

Luottamus demokraattisten maiden hallituksiin on laskenut uuteen ennätykseen pandemiatoimien takia. Tilanteeseen vaikuttaa myös laajalle levinnyt taloudellinen pessimismi, Reuters kirjoittaa.
Tiedot pohjautuvat Edelman Trustin tekemään kyselyyn. Kyselyssä tiedusteltiin ihmisten luottamusta maansa hallitukseen, mediaan, elinkeinoelämään ja kansalaisjärjestöihin.
Edelman Trust on tehnyt vastaavaa seurantaa jo kahden vuosikymmenen ajan. Tällä kerralla autoritääristen valtioiden, erityisesti Kiinan, pisteet nousivat.
Luottamus elinkeinoelämään pysyi korkealla. Yritysten rooli rokotteiden sekä työtapojen ja vähittäiskaupan käytäntöjen kehittäjänä loivat luottamusta, mutta haastatellut eivät luottaneet yritysten sitoutumiseen sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen.
-Tässä on kyse luottamuksen romahtamisesta demokratioihin, sanoo toimitusjohtaja Richard Edelman Edelman-yhtiöstä.
Edelman Trust haastatteli yli 36 000 henkilöä 28 maasta marraskuun aikana. Kyselyä ei tehty Suomessa.
Läntisissä demokratioissa usko tulevaan kadoksissa
Edelman kertoo, että luottamuksen väheneminen pohjautuu siihen, miten henkilö kokee oman taloudellisen tilanteensa. Moni on huolissaan työnsä menettämisestä joko pandemian tai automaation takia.
Eniten luottamusta menettivät viime vuonna saksalaisen instituutiot. Saksan jälkeen seuraavaksi eniten luottamusta menettivät Australia, Alankomaat, Etelä-Korea ja Yhdysvallat.
Sen sijaan Kiinassa luottamus instituutioihin nousi selvästi. Muita nousijoita olivat Arabiemiirikunnat ja Thaimaa.
Maailman rikkaimpien valtioiden valtavat tukipaketit eivät ole luoneet luottamusta maiden kansalaisten keskuudessa.
Vain 15 prosenttia japanilaisista uskoo, että heidän perheensä tilanne paranee seuraavan viiden vuoden aikana. Useimmissa demokratioissa luku on 20–40 prosenttia.
Kiinassa kaksi kolmesta uskoo perheensä talouden olevan parempi viiden vuoden kuluttua ja Intiassa siihen luottaa jopa 80 prosenttia.
Edelmanin mukaan kiinalaisten suurempi luottamus tulevaisuuteen ei liity pelkästään talouteen, mutta myös suurempaan Kiinan toimien ennustettavuuteen.
-Mielestäni Kiinassa on parempi yhdenmukaisuus sanojen ja tekojen välillä. Heillä on ollut parempi covid-tilanne kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Edelman sanoo.