Lyödäänkö Venäjä Harkovassa? – “tilanne muistuttaa Kiovaa”

Ukrainan vastahyökkäykset Harkovan seudulla ovat samankaltaisia kuin vastahyökkäykset Kiovan seudulla, joilla ukrainalaiset ajoivat venäläiset pois alueelta, yhdysvaltalainen Study of War-instituutti (ISW) kirjoittaa uusimmassa julkaisussaan.

Ukrainalaisten vastahyökkäykset ovat pakottaneet Venäjän sotajohdon tekemään vaikeita ratkaisuja, instituutti arvioi. Venäläiset ovat joutuneet muun muassa keskittämään pommituksensa eteneviä ukrainalaisjoukkoja vastaan sen sijaan, että he pommittaisivat Harkovaa.

ISW:n mukaan Venäjän joukot saattavat luopua yrityksistään motittaa Ukrainan joukot Izjumin-Slovjanskin-Debaltseve-linjalla Itä-Ukrainassa. Sen sijaan venäläiset pyrkivät luomaan vähemmän tiiviitä piirityksiä Sjevjerodonetskin ja Lysytšanskin kaupunkien ympäristössä Luhanskissa.

-On epäselvää, voivatko Venäjän joukot piirittää, saati vallata, Sjevjerodonetskin ja Lysytšanskin, vaikka he kohdistaisivat yrityksensä tuohon selkeästi vähäisempään tavoitteeseen, ISW kirjoittaa.

– Venäjän hyökkäykset ovat joka kerta tämän sodan aikana juuttuneet paikoilleen, kun he iskevät rakennetuille alueille eivätkä nämä alueet todennäköisesti ole millään tavalla erilaisia.

– Jos venäläiset luopuvat yrityksistään edetä Izjumista, ukrainalaiset joukot kykenevät keskittämään voimansa Sjevjerodonetskin ja Lysytšanskin puolustamiseen.

Lisäksi Venäjällä on ongelmia omien sotilaidensa kanssa. ISW:n mukaan venäläissotilaiden taistelutahto on alhainen, mikä laskee entisestään Venäjän joukkojen kykyä taistella tehokkaasti. ISW ennakoi, että taistelutahto voi laskea vielä lisää jatkossa.

Venäjä on Ukrainan vahvasta puolustuksesta huolimatta onnistunut valloittamaan melkein koko Rubižnen kaupungin eiliseen torstaihin mennessä, samoin Voevodivkan Sjevjerodonetskin pohjoispuolelta. Molemmat kaupungit ovat Itä-Ukrainassa Luhanskin alueella.

ISW huomioi myös, että Venäjä pyrkii vahvistamaan läsnäoloaan Käärmesaarella, joka sijaitsee Mustallamerellä tärkeästä Odessan satamakaupungista etelään. Venäjä pyrkii näin saartamaan Ukrainan mereltä käsin ja estämään maan meriliikenteen.

Ariel Huuhtanen

Ariel Huuhtanen